Pentru Inspectoratul Școlar Județean Neamț, ieri, 16 octombrie, a fost ziua bilanțului. O radiografie a învățământului nemțean pentru anul școlar care tocmai a trecut și un bun prilej pentru a trasa noile direcții în vederea îmbunătățirii și dezvoltării unui segment esențial întregii comunități, și anume: educația. La eveniment au fost prezenți, pe lângă reprezentanții inspectoratului și exponenții instituțiilor județene. Înainte de raportul concret a ceea ce a reprezentat, cu bune și cu rele, anul școlar 2013-2014, prof. Viorel Stan, inspectorul școlar general al IȘJ Neamț, a ținut să aducă aprecieri corpului de directori care a făcut ca rezultatele din educație să fie vizibile și în județul Neamț.
„Bine ne-am regăsit la o activitate complexă pe care aș defini-o ca fiind o sărbătoare a școlii nemțene, o sărbătoare a activității educaționale, în județul Neamț, acum la un an de învățământ deosebit de fructuos 2013-2014. În Neamț, activitatea educațională este coordonată de un corp de directori de o înaltă calitate, valororos, în care am toată încrederea. Dovada acestor lucruri o reprezintă rezultatele deosebite pe care le-ați determinat dv. în unitățile pe care le conduceți. Toată cinstea și respectul meu. Sunt convins că și în anul școlar 2014-2015 vom avea o activitatea educațională, în Neamț, cu rezultate deosebite”, a spus inspectorul Viorel Stan.
La momentul bilanțului a fost prezentă și Emilia Arcan, vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Neamț, care a subliniat importanța colaborării celor două instituții amintind că, în continuare, CJ va răspunde demersurilor făcute pentru dezvoltarea învățământului.
„Am răspuns cu mare drag invitației de a participa la acest moment de bilanț, un moment foarte important, o oglindă la tot ceea ce s-a realizat pe tot parcursul anului trecut și până în prezent. Instituția Consiliului Județean vă asigură de tot sprijinul nostru. Vă aduc pe această cale mesajul de salut, de respect, de prețuire pentru tot ceea ce însemnați dv, ca și cadre didactice, pentru învățământul nemțean. Sunteți oameni de mare calitate, de mare valoare. Noi ne mândrim cu tot ceea ce înseamnă cadrele didactice din județul Neamț. Tot respectul și prețuirea față de dv, pentru ceea ce duceți mai departe, vă respect și vă stimez pe toți și vă doresc multe ediții cu rezultate bune”, a declarat Emilia Arcan.
“Mă uit la dv și văd de fapt o elită”
Prefectul de Neamț, Vlad Angheluță, prezent și el printre invitați s-a declarat încântat că se află în fața unei elite și nu a ezitat să „profite” de ocazie și să spună că educația este o prioritate zero pentru orice program de guvernare.
„Sunt pentru prima dată la o activitate de bilanț, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean. Mă bucur că am reușit, astăzi, să împart acest moment cu dv. Mă uit la dv și văd de fapt o elită. O elită a județului Neamț, un corp de formatori, un corp de oameni care trebuie să formeze la rândul lor alți oameni. Educația este o prioritate zero pentru ceea ce înseamnă un program de guvernare. Fără educație nu ar mai fi nimic. Eu, în calitatea mea de reprezentant la Guvernului în teritoriu, tot timpul am avut o relație strânsă cu Inspectoratul Școlar Județean. Vreau să vă transmit un mesaj ferm. De fiecare dată când aveți nevoie, simțiți nevoi materiale, de resursă umană, nu ezitați o secundă să bateți la ușile primarilor. Sunt cei cărora, prin lege, le revine efortul de a vă sprijini. Sunteți un factor de decizie important la nivel local și puteți să o faceți. Vă felicit pentru efortul depus, vă mulțumesc și vă doresc în continuare multă putere de muncă, multă determinare, multă răbdare și să reprezentați cu cinste județul Neamț, așa cum ați făcut-o și până acum”, a menţionat Vlad Angheluță.
Un prilej de nostalgie a fost și întâlnirea reprezentantului Poliției Neamţ, comisarul șef Paul Tablan, cu cei care i-au îndrumat pașii pe drumul educației.
„Îmi aduc aminte tot timpul, cu bucurie, de clipele de la ore. Îmi doresc să mai fi fost elev, dar iată că viața trece peste noi și astăzi vă vorbesc din poziția de inspector șef al Inspectoratului Județean de Poliție. Mă bucur că activitatea pe care eu, la nivelul Inspectoratului de Poliție, am coordonat-o împreună cu domnul general a dat rezultate deosebite pe parcursul anului trecut. Despre partea de infracționalitate vreau să vă spun că aceasta cunoaște un trend descrescător. Sper ca și elevii să înțeleagă eforturile noastre și, nu în ultimul rând, autoritățile locale. Țin să vă felicit pentru rezultatele deosebite pe care le-ați adus pe parcursul anului școlar și vă doresc mult succes alături de cei pe care îi formați”, a precizat Paul Tablan.
ISJ Neamţ: Obiective şi priorităţi
Potrivit reprezentanților ISJ Neamţ, obiectivele și prioritățile propuse pe anul școlar trecut au fost îndeplinite în cea mai mare parte. Totuși, despre infrastructura unităților de învățământ, inspectorul Stan a ținut să reamintească directorilor de școli, prezenți la întâlnire, că, începând cu ianuarie 2013, Ministerul Educației Naționale nu mai poate finanța obiectivele care se încadrează la acest capitol. În acest context, li s-a cerut directorilor să nu se mai adreseze Inspectoratului Școlar pentru susținerea unor astfel de investiții deoarece aceste atribuțiuni au fost trecute în subordinea Ministerul Dezvoltării. Un alt obiectiv pe care inspectoratul își dorește să îl ducă la bun sfârșit este certificarea școlilor de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar. Potrivit inspectorului general, această certificare ar duce, implicit, la creșterea managementului și actului educațional. Punctele cele mai disputate din expunerea raportului au fost, la fel ca și în anii trecuți, rezultatele Evaluărilor Naționale, a sesiunilor de Bacalaureat, Olimpiadelor internaționale și, nu în ultimul rând, situația absenteismului și abandonului școlar. Dacă despre rezultatele examenelor naționale, nota pare să fie una de mijloc la nivel național, „generalul” Stan a precizat că aceasta poate crește prin implicarea mai activă a părinților prin și atragerea elevilor la orele de curs.
„Chiar dacă procentele rezultatelor de la examene ne situează în media pe țară, sunt convins că implicarea dv, a cadrelor didactice, precum și parteneriatul mult mai activ pe care îl dorim cu părinții elevilor din anii de studiu terminali poate crește semnificativ gradul educațional. Pe de altă parte ar fi corect dacă nu am analiza finalitatea studiilor doar prin prisma Bacalaureatului pentru că există și acele competențe profesionale. Pe această zonă, a evaluării competențelor profesionale, am putea observa o promovabilitate de peste 90%. Vin cu rugămintea ca activitatea pe care o desfășurați în școală să fie una care să cheme la școală elevul, nu să-l îndepărteze, să-l facă să vină cu plăcere”, a spus inspectorul şcolar general Viorel Stan. (M. TEODOROF)