0:00

Nevoia reducerii cheltuielilor bugetare sub riscul pierderii finanțărilor europene prin PNRR face ca măsurile din proiectul ordonanței de urgență propus de premierul Marcel Ciolacu să lovească și în învățământ. Doar limitarea la minim 50 de angajați pentru ca o entitate publică să mai existe pune în pericol multe instituții de învățământ. Școli din rural și unele mici din urban, palate și cluburi ale copiilor, centre de excelență, cluburi sportive școlare, Casa Corpului Didactic și inclusiv inspectorate școlare pot dispărea, ca persoană juridică, în varianta minimului 50 de angajați. Arondarea sau comasarea unor unități de învățământ ar putea aduce alte probleme.

Învățământul în pericol din cauza „ordonanței Ciolacu”, atrage atenția ministrul Educației, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMinistrul Educației, Ligia Deca a semnalat că, deși au fost promulgate noile legi ale educației, o serie de măsuri propuse în proiectul de act normativ „afectează funcționarea și reforma sistemului național de învățământ prevăzută în Legea învățământului preuniversitar și în Legea învățământului superior”, potrivit edupedu.ro. În punctul de vedere transmis Ministerului Finanțelor, ministrul Educației a mai arătat că intențiile Guvernului de luare a unor măsuri bugetare în domeniul cheltuielilor publice „pot afecta și asigurarea dreptului la educație, drepturi ale personalului didactic, precum și capacitatea Ministerului Educației de a coordona aplicarea noului cadru legal. Subliniem faptul că Ministerul Educației va depune toate eforturile pentru ca Legile educației să fie implementate în forma în care au fost adoptate de Parlamentul României și promulgate de Președintele României, astfel încât dreptul la educație al copiilor să nu fie afectat“, mai arată sursa citată.

În noua lege a Educației nr. 198, care se aplică de la data de 2 septembrie 2023, sunt prevăzute la art. 16 următoarele criterii pentru ca o unitate de învățământ să aibă personalitate juridică și să funcționeze:

  1. a) cu minimum 300 de elevi;
  2. b) cu minimum 300 de elevi, preșcolari și/sau antepreșcolari;
  3. c) cu minimum 140 de preșcolari și/sau antepreșcolari;
  4. d) cu minimum 120 de antepreșcolari;
  5. e) cu minimum 80 de elevi, în cazul unităților de învățământ liceal tehnologic care școlarizează exclusiv în sistem dual;
  6. f) cu minimum 50 de elevi sau minimum 50 de elevi și/sau preșcolari, în cazul unităților de învățământ special;
  7. g) cu minimum 100 de elevi, în cazul unităților de învățământ postliceal

La acestea se adaugă o serie de excepții care reglementează situații speciale.

Ordonanța ar urma să fie adoptată până la finele lunii august, după cum a precizat premierul României.

C.I.

Articolul precedentL2 SSAB-AG Bacău este noul sponsor al CSM Ceahlăul Piatra Neamţ
Articolul următorIncident șocant: polițiști amenințați cu un fierăstrău electric