În plin sezon turistic, cu sute de turiști pe toate traseele din masivul Ceahlău, cei 17 salvatori ai Salvamont Neamț sunt chemați de zeci de ori pe zi pentru a interveni la tot felul de cazuri. Ultimele două zile au fost de-a dreptul epuizante, cu peste 20 de intervenții, pentru turiști cu traumatisme ale mâinilor, picioarelor, entorse, răni de tot felul, plăgi deschise, escoriații și mușcături de insecte.
Sâmbătă, 6 august, în zona Gardul Stănilelor o femeie, în vârstă de 25 de ani, venită cu soțul pe munte, a căzut și a suferit o fractură de picior urâtă, cu deformație. Echipa Salvamont de la baza Dochia a intervenit pentru a-i acorda primul ajutor și pentru a o transporta la bază, în Durău, unde a fost preluată de ambulanța SAJ Neamț. În paralel, în zona Curmătura Lutul Roșu, echipa de salvamontiști de la baza Durău a intervenit pentru acordarea primului ajutor și pentru a transporta un bărbat cu traumatism de picior, supraponderal. Ambele intervenții au fost dificile, obositoare, de anduranță.
O altă intervenție a echipajului de la Durău a avut loc cu pornire din zona Piciorul Fântânelelor, unde o femeie care suferea de coxartroză (artroza șoldului) era în stare avansată de epuizare și a trebuit să fie coborâtă pe targă.
“În ultimele două zile a fost o nebunie pe Ceahlău. Sunt foarte mulți turiști pe munte, în plin sezon, am avut de la fracturi de membre superioare, la răni, plăgi, entorse, escoriații urâte cu omul plin de sânge după cădere, pe care trebuia să-l pansezi, cu atacuri de viespi unde, dacă nu-i da antihistaminice la timp poate face șoc anafilactic”, a precizat Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț.
În astfel de situații, cu foarte multe intervenții și cu oameni puțini, echipajele ajung la epuizare fizică și psihică.
“Oamenii sunt epuizați, nu mai au timp să se odihnească. Este o meserie grea, neatractivă și ai nevoie de oameni cu o condiție fizică foarte bună care să reziste la astfel de intervenții de anduranță. La fiecare intervenție urci, cobori, uneori în corzi, cum a fost intervenția extrem de dificilă pentru extracția bărbatului din București, de ieri dimineață. Bineînțeles că avem nevoie de mai mulți oameni, dar pentru noi piața forței de muncă este închisă. Legea este foarte strictă, condițiile sunt foarte stricte și atunci cei care și-ar dori nu îndeplinesc condițiile. Ani de zile statul român și-a bătut joc de această meserie și acesta este rezultatul! Acum pot să-mi dea 10 locuri nu am pe cine aduce pentru că formezi un om în doi ani de zile, îți trebuie școală, atestat de salvare, nu este ușor să ajungi salvator montan”, a conchis Raul Papalicef.
Angela Croitoru