Cel puţin 16 unităţi sanitare din Regiunea de Nord-Est funcţionează fără unități de transfuzie sanguine autorizate, potrivit unei centralizări a Ministerului Sănătăţii (MS).
Îngrijorător este faptul că 10 dintre acestea sunt chiar din municipiul Iaşi, care constituie centru regional pentru urgenţe majore în întreaga Moldovă. Restul unităţilor cu probleme sunt din Vaslui (3), Suceava (2) şi Bacău (1).
MS a cerut situațiile de la Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din toate județele şi a comparat aceste rezultate cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și Centrele de Transfuzii. Rezultatul arată că, la nivel naţional, 108 unități publice și 34 unităţi private funcționează fără unități de transfuzii autorizate de DSP-uri.
“În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum 3 luni. În această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizat sau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri”, se precizează într-un comunicat de presă al MS.
Problemele trebuie soluţionate până la un termen declarat de MS “nenegociabil”, anume data de 1 noiembrie 2016. “Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri. În același timp, ministerul lucrează deja la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor. Documentul este în curs de finalizare și va fi publicat în cel mai scurt timp”, mai precizează MS.
Unităţile sanitare din Regiunea de Nord-Est despre care Ministerul Sănătăţii afirmă că nu au unităţi de transfuzii autorizate sunt:
Bacău – SC Clinica Palade SRL Bacău
Iaşi – Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Spiridon” Iaşi, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi, Spitalul Clinic o-g “Elena Doamna” Iaşi, Spitalul Clinic de Urgenţă “Prof.Dr. N. Oblu” Iaşi, Institutul de Boli cardiovasculare “Prof. Dr. G.I.M. Georgescu” Iaşi, SC Arcadia Hospital Iaşi, Spitalul Clinic de o-g “Cuza Vodă” Iaşi, Spitalul General CF Paşcani, Spitalul Clinic CF Iaşi, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Sf. Paraschieva” Iaşi.
Suceava – Spitalul Municipal Fălticeni, Spitalul Municipal Vatra Dornei
Vaslui – Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, Spitalul Municipal de Urgenţă “Elena Beldiman” Bârlad, Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” Huşi.
Toate cele 142 de unităţi sanitare cu probleme, în format Microsoft Excel, AICI. (M. CONSTANTINESCU)