0:00

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul”: PARTICIPANŢI II, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiFestivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul”, ediția a XIX-a, are loc, anul acesta, în perioada 5-10 august. „Manifestarea a fost creată în 1991 cu scopul de a celebra bogăția și frumusețea tradițiilor adânc înrădăcinate în cultura diverselor popoare”, menționează organizatorii. De-a lungul celor 18 ediții de până acum, au participat peste 100 de ansambluri folclorice, din 28 de țări. Festivalul „Ceahlăul” este unul itinerant, în afara spectacolelor în aer liber de la Piatra-Neamț, manifestări având loc și în alte localități ale județului Neamț, precum Roman, Târgu Neamț, Bicaz, Roznov sau Durău. Vă prezentăm trei dintre formațiile participante:

BULGARIA: Ansamblul Folcloric „OGNENITE”Busmantci

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul”: PARTICIPANŢI II, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAnsamblul Folcloric “Ognanite” al Centrului pentru Cultură „Elin Pelin” din Busmantci, o localitate în apropierea capitalei Sofia, a fost înfințat în 1943. De peste 80 de ani, așadar, Centrul pentru Cultură din Busmantci păstrează tradiția și moștenirea folclorului național bulgăresc. În ultimii ani, interesul, aspirațiile și numărul membrilor Ansamblului „Ognenite” au crescut, astfel că, în prezent, formația cuprinde un grup tânăr de dansatori, un ansamblu folcloric cu membri de peste 18 ani, un grup vocal și o orchestră. Coregrafii Ansamblului sunt Petia Grigorova și Orlin Ivanov. Repertoriul formației include cântece și dansuri din diferite regiuni etnografice ale Bulgariei. Bogăția și varietatea costumelor populare, numărul mare de cântece tradiționale și dinamica dansurilor prezentate au încântat sufletele spectatorilor de diferite vârste și naționalități, atât în Bulgaria, cât și în străinătate, la festivaluri organizate în Serbia, Cehia, Cipru, Polonia, Turcia, Italia, Ucraina. Unul dintre cele mai importante obiective ale Ansamblului „Ognenite” este acela de a păstra tradițiile folclorice și caracterul național bulgăresc, dar, în același timp, grupul își propune să se constituie ca parte importantă a schimburilor culturale internaționale.

ROMÂNIA: Ansamblurile Folclorice Tătărești QARASU Medgidia şi QARADENIZ Constanța

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul”: PARTICIPANŢI II, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAnsamblul Folcloric Tătăresc „Qarasu” al UDTTMR, filiala Medgidia, s-a înfiinţat pe 15 ianuarie 1990, sub îndrumarea doamnei Agisuna Sadet, a lui Cetin Gembulat şi a regretatului Bechiş Chiazâm. A fost reconstituit, în 1996, de Cutlacai Ergun şi Sema, ulterior, coordonatori fiind Feizi Emel şi Agimurat Iasemin. „Qarasu” este compus din trei grupe („Qişkene”, „Mini” şi „Qarasu”) şi este coordonat de instructorul-coregraf Menagi Elis. Ansamblul a reprezentat folclorul tătăresc pe scenele a numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale unde a obţinut premii care i-au motivat şi mai mult pe tinerii dansatori tătari de la Medgidia, în demersul lor de promovare a tradiţiilor specifice etniei.

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul”: PARTICIPANŢI II, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAnsamblul Folcloric Tătăresc „Qaradeniz” al UDTTMR, filiala Constanţa, a luat fiinţă în anul 1990 și este unul dintre primele ansambluri înfiinţate în cadrul Uniunii. Formaţia i-a avut ca  instructori pe Senia Abdula, Cadrie Nurmambet și prof. Ulgean Ene. Ansamblul are în repertoriu dansuri regionale şi crimeene care au impresionat publicul la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale. În prezent, „Qaradeniz” este coordonat de Rezan Ismail şi Iarsel Izet.

ROMÂNIA: Ansamblul Folcloric STRĂJERII Dolheştii Mici

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul”: PARTICIPANŢI II, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAnsamblul folcloric „Străjerii” din Dolheştii Mici, judeţul Suceava, a fost înfiinţat în anul 2007, la iniţiativa unor localnici cu dragoste de meleagurile natale. În prezent, Ansamblul activează în cadrul Asociaţiei Culturale „Străjerii” din Dolheştii Mici şi este un strâns colaborator al Centrului Cultural „Bucovina” din Suceava. Reprezentanţi ai unei aşezări străvechi, cu rădăcini până în anul 1828, ai cărei locuitori au luptat cu eroism în Războiul pentru Independenţa României, Ansamblul „Străjerii” din Dolheşti duce mai departe moştenirea culturală şi spirituală a acestor locuri, prin cântece, dansuri, datini şi obiceiuri. Formaţia a reprezentat folclorul bucovinenan pe scenele a numeroase festivaluri în România: Buzău, Ialomiţa, Constanţa, Iaşi, Tulcea, Braşov, Suceava. Evoluţiile Ansamblului au fost recompensate cu distincţii, precum Marele Premiu la Festivalul de datini şi obiceiuri de la Focşani, Trofeul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă “Porniţi plugul, Feţi Frumoşi!”, de la Vatra Dornei sau premiile I, II şi III, la Festivalul Internaţional „Întâlniri Bucovinene”, de la Câmpulung Moldovenesc, obţinute între 2008 şi 2016. Coordonatorul Ansamblului este Gheorghiţă Ciocârlan, iar instructor, Valerică Gavrilei. (ZCH NEWS; sursa: Centrul „Carmen Saeculare)

Articolul precedentCasă trăsnită în județul Iași, stinsă de pompierii din Neamț
Articolul următorÎNGRIJORĂTOR Sute de unităţi de transfuzii neautorizate
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.