Pe parcursul zilei de vineri, 17 iulie, au circulat mai multe informații contradictorii privindu-i pe elevii din Târgu Neamț care au fost eliminați de la examen. Sigur este că, ghidaţi după modelul de la Bihor, unde deja elevii eliminaţi din bacalaureat au obţinut, prin hotărâre judecătorească, dreptul de a primi diplomele de absolvenţi, zeci de elevi din Târgu-Neamţ s-au adresat şi ei tribunalului. După unele informații, au făcut-o cam târziu, abia vineri 17 iulie, zi în care nici măcar nu este program cu publicul la secţia contencios-administrativ, şi în plus după ora 16, dar asta pentru că – după cum spun părinţii – au primit foarte greu documentele de la Inspectoratul Şcolar şi fără aceste hârtii, care constituie miezul dosarului, nu puteau introduce acţiunile. Dacă lucrurile stau așa, este posibil ca procesele, care se vor judeca în regim de urgenţă, să se termine foarte repede. Oricum, chiar și cu întârzieri aprobate de minister, înscrierea la facultate în actuala sesiune, nu ar mai fi posibilă, pentru că majoritatea universităţilor încheie programul de primire a dosarelor sâmbătă, 18 iulie. Ar există, în schimb, speranţe pentru sesiunea din toamnă. Cum, de altfel, există speranţe să se obţină soluţii favorabile, la fel ca la Bihor. Mai ales că acolo a fost vorba despre copii eliminaţi din examen pe loc, în timp ce la Târgu-Neamţ decizia de excludere din bacalaureat s-a luat după finalizarea probelor şi după vizionarea înregistrărilor făcute de camerele video din sălile de clasă.
După alte informații, vineri la Colegiul Ștefan cel Mare s-au eliberat niște adeverințe. Unele surse vorbesc despre adeverințele necesare înscrierii la facultate, alții despre niște adverințe inventate ad-hoc, unde se prezenta situația școlară și se menționa faptul că elevul a fost eliminat de la bacalaureat. Dacă este așa, atunci se speră, probabil, la o înscriere bazată și pe prezentarea unui certificat de grefă care să ateste că există o acțiune în curs la tribunal. Dacă s-au eliberat chiar adeverințele de absolvire a examenului de bacalaureat apare întrebarea firească: pe ce bază s-au eliberat? Dacă există hotărâri judecătorești, când au fost ele emise?
Cât despre profesorii supraveghetori, cei care au girat toată povestea, ei sunt bine, sănătoşi şi, desigur, eficienţi.
V.B.
Actualizare: Directorul Colegiului Național ”Ștefan cel Mare”, prof. Dorin Moroșanu a lămurit situația adeverințelor eliberate de către liceu:” Noi am eliberat niște adeverințe din care rezultă situația elevului, așa cum apare ea pe site-ul Edu.ro. Dacă la o probă scrie eliminat, așa am scris. Noi nu putem inventa lucruri. Probabil că au nevoie de ele în instanță. Nici vorbă de altceva”.