În perspectiva Recensământului General Agricol, runda 2020, pentru care, conform calendarului, colectarea datelor va începe pe 10 mai 2021, Secretariatul Tehnic Județean Neamț anunță că, în luna aprilie, a avut loc recrutarea, selectarea, testarea și angajareapersonalului de recensământ. Recenzorii și recenzorii șefi au primit instrumentarul statistic (tabletele pentru colectarea datelor), iar în perioada 21-22 aprilie 2021 s-au organizat sesiuni de instruire privind utilizarea aplicației informatice pentru colectarea datelor. Pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV2, instruirea s-a desfășurat online, cu sprijinul și asistența tehnică din partea Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Reamintim că, în perioada 10 mai-31 iulie 2021, se desfășoară etapa de colectare a datelor din cadrul RGA 2020, după ce, în prealabil, în octombrie 2020, a avut loc recensământul agricol de probă. Datele se colectează prin interviu față în față cu capul/şeful exploataţiei agricole și se înregistrează electronic, utilizând chestionarul electronic instalat pe tabletă.Se colectează informații generale privind exploatația agricolă (localizare, statut juridic, date de identificare), modul de utilizare a terenului pe tipuri de culturi agricole și pe categorii de suprafețe (teren arabil, grădini familiale, pășuni și fânețe permanente, culturi permanente, suprafața agricolă utilizată în sere și solarii), efective de animale (structurate pe principalele specii de animale, pe categorii de greutate, destinație și vârste), adăposturi pentru animale, agricultură ecologică, etc.
Răspunsurile la recensământ sunt obligatorii, iar datele sunt confidențiale și vor fi utilizate doar în scopuri statistice.
În județul Neamț se vor recenza 104.221 exploatații agricole, cu și fără personalitate juridică, împărțite în 574 sectoare, însumând 109 secții de recensământ. Fiecărui sector îi este repartizat un recenzori și fiecare secție de recensământ este supervizată de un recenzor șef. Recenzorul, persoana care realizează interviul la fiecare exploataţie agricolă şi completează cu date şi informaţii chestionarul electronic, a primit tableta pe care vor fi încărcate informațiile cheie de identificare a exploatațiilor din sectorul care i-a fost atribuit. Recenzorul șef coordonează şi răspunde de activitatea recenzorilor dintr-o secţie de recensământ și, în plus, are și rol de supervizor în aplicația de colectare a datelor, fiind responsabil de monitorizarea colectării datelor, validarea și acceptarea chestionarelor completate de recenzorii din subordine.
După recensământul propriu-zis, în luna august 2021 va avea loc ancheta de control, iar ulterior, până în martie 2022, se desfășoară procesarea statistică (validare, corecții, corelări de date), pentru ca, în final, până la sfârșitul anului 2022, să se poată realiza analiza, structurarea și diseminarea rezultatelor RGA 2020.
Informații suplimentare despre importanța, cadrul legislativ european și național, colectarea datelor și etapele RGA 2020 se regăsesc pe site-ul Institutului Național de Statistică: https://insse.ro/cms/ro/RGA2020.