În decembrie 2013, deci cu mai bine de doi ani și trei luni în urmă, publicam un material în care adresam o întrebare – dacă doamna Emilia Arcan, la acea vreme vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț pe care acum îl prezidează, este incompatibilă. Asta fiindcă apărea ca administrator la o firmă privată. Materialul îl puteți reciti mai jos, el este în continuare actual.
În acest moment, doamna Emilia Arcan se află cu procesul în faza finală, la Curtea de Apel Bacău, unde, pe 24 martie, se aștepta decizia judecătorilor. Instanța a anunțat că pronunțarea se va face pe 4 aprilie. Dacă doamna Arcan va pierde procesul, este probabil să asistăm la o nouă alegere de președinte la Consiliul Județean Neamț. Dacă va câștiga, va fi un balon de oxigen pentru alegerile ce vor urma, chiar dacă rămâne o suspiciune rezonabilă.
Materialul publicat în decembrie 2013 este cu atât mai actual cu cât el face referire la Dan Vasile Constantin și modul stupid în care, în 2006, acesta a pierdut funcția de președinte al CJ Neamț pe o speță cumplit de asemănătoare.
***
”Modelul” Dan Constantin lovește din nou. Emilia Arcan – suspectă de incompatibilitate
• ea apare ca administrator la firma Europandra, care nu mai are activitate
• Emilia Arcan nu se consideră cu nimic vinovată și spune că Registrul Comerțului nu a înregistrat documente la vremea respectivă
• prefectul George Lazăr cercetează
În ianuarie 2006, Dan Vasile Constantin pierdea funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț, ca urmare a unui ordin emis de prefectul de atunci Toader Mocanu, viitor senator PDL. Motivul, absolut stupid, dar perfect acoperit de lege: în timp ce își îndeplinea funcția de președinte, Dan Constantin figura ca administrator la o societate comercială. Degeaba a contestat și s-a judecat timp de doi ani, a pierdut toate procesele și a pierdut și funcția de șef al județului. După această aventură, Dan Constantin a rămas în folclorul administrativ ca un fel de Stan Pățitu’, care, din neatenție sau neștiință, și-a retezat o carieră politică de perspectivă și potențial fructuoasă. Ghinionul de atunci avea să-l mai lovească de câteva ori, în diverse momente cheie ale ascensiunii sale profesionale, culminând cu prezentul, prezent în care Dan Constantin este, din nou, cercetat pentru incompatibilitate.
Tot în prezent, izbucnește un nou caz, asemănător foarte cu al DVC, având protagonist tot din PSD Neamț: Emilia Arcan, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț.
* Registrul Comerțului o bagă pe Emilia Arcan în incompatibilitate
Emilia Arcan a fost acționar în mai multe firme. Unele dintre ele sunt acum radiate, alte în procedură de lichidare/ faliment. Există însă societatea Europandra SRL, cu sediul în Piatra Neamț, pe strada Orhei, în blocul, scara și apartamentul în care își are domiciliul Emilia Arcan. Ea apare ca administrator la această firmă. Potrivit interogărilor făcute la Registrul Comerțului.
De aici, încep problemele pentru doamna Arcan. Potrivit Legii 161/2003, care stabilește tocmai regimul incompatibilității și conflictului de interese în cazul aleșilor locali, se spune simplu și destul de clar că funcția de vicepreședinte de consiliu județean este incompatibilă, printre altele, cu ”funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru în consiliul de administrație ori cenzor sau orice funcție de conducere ori de execuție la societățile comerciale…”.
Este temeiul în baza căruia Dan Constantin a fost zburat din funcție în 2006.
* Ghinion sau neatenție. Ale cui?
Situația doamnei Arcan este mai sensibilă decât a lui Dan Constantin. La vremea lui, el motiva că asociații au uitat să depună la Registrul Comerțului hotărârea prin care renunțase la funcția de administrator. Ei bine, Emilia Arcan a depus, în 9 iunie 2009, hotărârea nr. 1, a AGA Europanda SRL, care are 3 articole:
”Art. 1. Dizolvarea și lichidarea simultană a S.C. EUROPANDRA S.R.L., în temeiul art. 235 și art. 227alin. (1) lit. d) din Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 2. După plata creditorilor, activele societății vor fi preluate de către asociați proporțional cu aportul la capitalul social.
Art. 3. Restul prevederilor din actul constitutiv rămân neschimbate până la data radierii societății.”
De ce nu a fost radiată societatea, în ciuda acestei hotărâri existente? Este un mister care, pe Emilia Arcan, o poate costa poziția de vicepreședinte. Funcția ei se află, în acest moment, în pixul secretarului de județ, Daniela Soroceanu, și al prefectului George Lazăr. Care n-au de făcut decât puțini pași, simpli și rapizi.
* Ce spune Emilia Arcan?
Că nu este vinovată. Că ea a depus actele, corect, legal și în termen, dar cei de la Registrul Comerțului nu și-au făcut treaba, cei de la Finanțe nu și-au făcut treaba și nu și-au dus la îndeplinire sarcinile de serviciu. Societatea Europandra a avut o perioadă de întrerupere de activitate (2006-2009) și, cel mai probabil, în momentul expirării acesteia, în lipsa unei activități, nimeni nu a mai băgat-o în seamă. Nici măcar cei care au scris hotărârea AGA de dizolvare și lichidare simultană.
Cert este că ieri a fost eliberat un ”certificat de înregistrare depuneri și menționare acte” la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Neamț, prin care este menționată în registru hotărârea AGA despre care vorbeam. Practic, de azi, doamna Arcan nu mai este adminstrator la Europandra. Rămâne de văzut cum va fi interpretat intervalul din 2009 până ieri. Asta pentru că, prin înregistrarea făcută cu data de ieri, se statuează ieșirea dnei Arcan din firmă, dar, strict juridic, reprezintă și o recunoaștere implicită a culpei.
Ironia sorții este că doamna Arcan și-ar putea pierde funcția pe modelul Dan Constantin, iar Dan Constantin ar putea fi cel care s-o înlocuiască în poziția de vice de CJ, la propunerea și cu susținerea partidului, evident.
* Prefectul e în stand by
George Lazăr a fost prudent în declarații pe acest subiect, oarecum firesc date fiind implicațiile. ”Am primit în data de 17.12.2013 o sesizare de la Secretariatul Consiliului Județean, prin care mi se aducea la cunoștință o presupusă stare de incompatibilitate a dnei Emilia Arcan, consilier județean și vicepreședinte al Consiliului Județean. În urma acestei sesizări, întrucât în documentele prezentate figurau date aparent contradictorii, am trimis, pe 19.12.2013, două adrese – una Registrului Comerțului, cealaltă Direcției Județene a Finanțelor Publice – pentru a afla exact dacă dna Arcan era administrator la o societate comercială și care era activitatea firmei. În funcție de răspunsul primit, vom urma procedurile de rigoare”, a declarat prefectul de Neamț.