Consiliul Național al Elevilor (CNE) își exprimă nemulțumirea, într-un comunicat de presă, în legătură cu “superficialitatea cu care Ministerul Educației Naționale (MEN) tratează începutul noului an școlar”.
CNE consideră că MEN nu acordă “suficientă atenție unor probleme stringente ale sistemului de învățământ, precum securitatea și siguranța elevilor în școli, direcțiile strategice vagi ale programului-pilot de digitalizare, situația auxiliarelor școlare, pregătirea metodologiei de organizare și desfășurarea a examenului de bacalaureat, dar și modalitățile neclare de implementare a noilor programe școlare pentru clasa a V-a și, implicit, întârzierea distribuirii manualelor”.
“În primul rând, criticăm ignoranța Ministerului Educației Naționale în ceea ce privește siguranța și securitatea elevilor în școli, dar și faptul că asigurarea unui climat educațional lipsit de primejdii pentru elevi nu reprezintă o prioritate pentru decidenți. Considerăm că este inadmisibil ca în continuare să existe școli care să nu dispună de condiții minimale de funcționare”, precizează CNE.
În conformitate cu datele prezentate de ministrul educației naționale în cadrul conferinței de presă din data de 22 august, din totalul de 31.297 de clădiri școlare, în prezent doar 19.566 au avize sanitare, 452 au aviz de mediu și 2.261 au autorizații PSI.
Acestea, potrivit CNE, reprezintă “cifre deplorabile care ilustrează, totodată, o încălcare a legislației în vigoare. Solicităm Ministerului Educației Naționale și Guvernului României să sprijine autoritățile locale în scopul identificării de soluții pentru a investi de urgență în infrastructura școlară, considerând deosebit de grav și nepotrivit ca la o chestiune extrem de serioasă precum siguranța elevilor în școli să fie adus un răspuns atât de superficial și nefundamentat, precum sugestia ministrului educației naționale ca părinții să nu își mai ducă copiii în școlile nereabilitate”.
“Nu trebuie ca problemele pe care elevii le întâmpină la început de an școlar să devină o tradiție. În timp ce anul trecut a apărut o problemă cu distribuirea manualelor pentru clasele XI-XII, anul acesta ne confruntăm cu o situație similară în cazul celor pentru clasa a V-a și, oricât de mult ne-am dori, niște îndrumătoare nu sunt suficiente pentru a compensa lipsa manualelor de pe băncile elevilor. În plus, în ciuda atitudinii superficiale a ministerului, este deplorabil ca aproape 38% din clădirile școlare din România să nu aibă aviz sanitar și că îmbunătățirea acestor cifre să nu fie semnificativă de la an la an. Mai mult decât atât, vrem să vedem o viziune clară asupra modului de implementare a unor măsuri anunțate de ministerul educației, cu pași și obiective concrete, dar și respectarea termenelor limită legale sau asumate în vederea asigurării unui învățământ de calitate”, a declarat Ioana Băltăreţu, președintele CNE.
Toate nemulţumirile CNE – AICI. (ZCH NEWS)