0:00

Când Ministrul Educației învață ceva de la elevi: dublarea decontării navetei elevilor și cumulul cu bursa socială, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiLa consultările online de astăzi, 22 septembrie, ministrul Educației a declarat că agrează propunerea Consiliului Național al Elevilor de dublare a sumelor de decontare a navetei elevilor din proiectul de ordonanță de urgență. Ministrul Sorin Cîmpeanu a fost confruntat cu exemple de abonamente adunate de CNE prin care a arătat că sumele inițiale propuse acoperă cam jumătate din costurile cu naveta suportate de elevi. „Propunerea Ministerului Educației este să aprobăm, să adoptăm amendamentele propuse de către Consiliul Național al Elevilor. Mai exact, să avem o dublare a alocației de transport în raport cu regula 30 de lei + 3 lei/km. Dublare înseamnă 60 de lei + 6 lei/km. Asta înseamnă, în situația dată (n.n. – exemplul pe care s-a discutat astăzi) 178 de lei. De asemenea, propunerea CNE este de depășire a alocației forfetare cu 100% în cazul în care alocația forfetară nu acoperă abonamentul. Dublarea sumei de 178 de lei înseamnă exact 356 lei/elev. Dacă ne raportăm la 299 de lei cât era înainte de discuția de astăzi, 356 de lei înseamnă mai mult. Dar aș vrea să precizez faptul că acel elev, dacă se încadrează într-unul din primele patru criterii sociale, spre deosebire de situația actuală, în care se oprea la 299 de lei, pentru că asta însemna bursă socială de 200 de lei pe lună + 99 de lei pentru transport, acel elev va primi 200 de lei bursă socială plus 356 de lei alocație pentru transport. Pentru 26 de km, în caz concret. În acest caz concret, suma este 556 de lei, față de 299 de lei. Asta înseamnă propuneri concrete. Consiliul Național al Elevilor a făcut această propunere, Ministerul Educației e de acord cu propunerea CNE”, a precizat ministrul Educației, citat de edupedu.

La rândul său, Robert Avram, reprezentantul CNE, a afirmat că organizația sa susține subvenția operatorilor de transport prin bugetele consiliilor județene, cu bani de la bugetul de stat și că „alocația forfetară poate să funcționeze doar ca măsură pe termen scurt, ca măsură de compromis până ajungem la subvenție”.

Proiectul de OUG referitor la alocația forfetară pentru naveta elevilor urma să fie discutat luni în Comisia de Dialog Social.

C.I.

Articolul precedentCereri la primul termen în apelul lui Ionel Arsene de la Brașov
Articolul următorAlba-neagra cu transportul public în Dumbrava Roșie