elevi deschidere 03

* 80.000 de elevi vor intra în sălile de clasă
* lor li se alătură peste 5.300 de cadre didactice
* probleme: lipsa avizelor sanitare, abandonul şcolar, lipsa medicilor şcolari şi a microbuzelor

Emoțiile, prieteniile și visurile se întâlnesc și se regăsesc în una din cele mai importante zile pentru copiii și adolescenții care fac, astăzi, pasul spre un nou început. Noul an școlar își deschide porțile pentru aproximativ 80.000 de elevi nemțeni care vor intra în sălile de clasă. Acest început, este la fel de important și pentru cele peste 5.300 de cadre didactice din județ care au ca deziderat modelarea de caractere. În Neamț, școala începe și cu câteva minusuri.

În continuare, problema unităților școlare fără aviz sanitar nu a fost rezolvată în totalitate. Astfel, în timp ce reprezentanții Ministerului Educației vorbesc despre minunatele manuale digitale, în Neamț elevii din aproximativ 50 de școli vor trebui să folosească aceeași toaletă din curtea școlii și să viseze la apa care va curge, cândva, într-o baie frumos amenajată. Nici rata abandonului școlar nu este una mică în Neamț, dovedit fiind faptul că unul din motivele esențiale care dă naștere acestei probleme o reprezintă sărăcia. Pe lângă acest aspect, nici organigramele cu medicii care au grijă de elevi nu se schimbă.

Cei care vor beneficia de un consult în cadrul școlii sunt, în continuare, cei care învață în orașe. Elevii din comune și din sate vor „beneficia” doar de triajul epidemiologic ce se va efectua la începutul anului școlar. De menționat ar fi că, dincolo de zâzania listei repartizării microbuzelor școlare, în acest an unii elevi nu vor mai fi nevoiți să bată kilometri întregi pe jos până să ajungă la școală: județului Neamț i-au fost repartizate 38 de microbuze școlare.

Orar

Orarul acestui an școlar nu este lipsit de noutăți. MEN a anunțat că limba modernă este introdusă de la clasa pregătitoare, cu câte o oră pe săptămână, iar în clasele a III-a și a IV-a elevii vor face două ore pe săptămână. Matematica mai câștigă teren în rândul elevilor din clasa a II-a, elevii urmând să facă 4 ore pe săptămână, în loc de 3 câte erau prevăzute până acum. Tot în anul şcolar 2014-2015 elevii din clasele a III-a şi a IV-a vor putea învăţa despre arhitectură şi mediul construit, iar elevii din liceele de muzică vor putea studia istoria jazzului.

Structură

Elevii ar trebui să se acomodeze cât mai repede cu ritmul impus de școală deoarece cu vacanța se vor mai întâlni abia în 19 decembrie. Doar cei mai mici, de la grădinițe și clasele primare, primesc o vacanță „bonus” pentru perioada cuprinsă între 1-9 noiembrie. După vacanța de iarnă, care se încheie în 4 ianurie 2015, elevii se vor întoarce la cursuri pentru mai puțin de o lună de zile, după care vor intra într-o nouă perioadă de relaxare (vacanța intersemestrială), cuprinsă între 31 ianuarie și 8 februarie. Cel de-al doilea semestru începe cu 9 februarie și face o „escală” în perioada 6-10 aprilie pentru „Săptămâna Școala Altfel”. După acestă activitate, timp de o săptămână, începând cu 11 aprilie și până în 19 aprilie, elevii vor beneficia de vacanța de primăvară. Se vor întoarce la cursuri în 20 aprilie și vor putea din nou să viseze la vacanța de vară de care se pot bucura începând cu 20 iunie.

Flori și “boom” de imagine

Astăzi este și ziua neoficială a florarilor și a discursurilor politice. Cu ocazia festivității de deschidere a noului an școlar, cei care vând flori înregistrează cele mai mari încasări. Cu doar o zi înainte, prețurile florilor erau „domesticite” doar în zona piețelor unde un trandafir costa în jur de 5 lei. În centrul orașului florăriile vindeau „același” trandafir și cu 3 lei mai mult. Așa cum ne-a spus un florar, crizantemele par să fie cel mai bine vândute.

„Avem buchete la 10 lei și 15 lei. Sunt aceleași prețuri ca anul trecut. N-am mai mărit pentru că n-are lumea bani”.

Din oferta florarilor nu au dispărut garoafele, dar se pare că nu sunt preferatele clienților care nu consideră că sunt cea mai bună alegere pentru acest moment. Ieri, garoafa putea fi cumpărată cu 1 leu. Ca și florile, la fel de bine „vândute” sunt și discursurile politicienilor. Chiar dacă unii dintre ei nu au avut nicio contribuţie la îmbunătățirea învățământului nemțean și nici nu vor avea vreodată, vor profita de ocazie ca să se remarce prin discursuri creionate cu amintiri din “copilăria școlară”.

Marian TEODOROF

Articolul precedentUnde se duc pepededeii, când se duc
Articolul următorAchiziții la UNPR: 9 consilieri comunali de la PP-DD