0:00

În Neamţ, lipsesc indicatoarele de monumente istorice, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* obligaţia amplasării lor o au deţinătorii

Deţinătorii monumentelor istorice au obligaţia, conform unui act legislativ din 2004, să amplaseze indicatoare care să marcheze existenţa acestora precum şi regimul lor juridic. Este vorba de “Ordinul Ministrului Culturii nr. 2237 / 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de semnalizare a monumentelor istorice; instituirea însemnului distinctiv care atestă regimul juridic de monument istoric al unui bun imobil, în vederea protejării sale în timp de pace sau de conflict armat; instituirea însemnului instinctiv care atestă regimul juridic de monument istoric înscris în  Lista Patrimoniului Mondial, în vederea  vederea protejării sale în timp de pace sau de conflict armat; aprobarea siglei monumentelor istorice, publicat  în Monitorul Oficial al României nr. 220 / 16.03.2005”. Despre acest subiect, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Neamţ, profesorul Dorin Teodorescu, ne-a declarat că intenţionează să reamintească tuturor deţinătorilor de monumente istorice că au această obligaţie:

“Acestea trebuiau amplasate din anul 2004. Ori acum trecem pe lângă un monument istoric şi nu ştim dacă este sau nu. În condiţiile în care Neamţul, har Domnului, are nişte obiective excepţionale din punct de vedere al valorii de patrimoniu. Trebuiau amplasate de către deţinători, cu supravegherea Direcţiei de cultură. Există un Ordin care prevede exact cum arată, ce dimensiuni şi ce culori se folosesc, ce se scrie. Acestea sunt stabilite şi coroborate cu cele europene. Din câte cunosc eu, cam în toate judeţele deja există. La Cluj, unde am fost o perioadă pe aceeaşi funcţie, a apărut o problemă lingvistică, fiind vorba de inscripţionarea bilingvă, acolo unde e cazul, conform legii. În judeţul Neamţ există doar indicatoarele care au fost amplasate de către Ministerul Dezvoltării, dar acestea sunt indicatoare rutiere. Bune şi ele, dar nu suficiente. Acesta este un subiect pe care mi l-am propus să-l discut cu deţinătorii acestor monumente. Acest lucru nu înseamnă valoric foarte mulţi bani dar înseamnă o ordonare estetică, dacă vreţi, şi o acordare mai mare importanţei monumentului. Şi prin asta se bagă în seamă că există nişte monumente, prin asta se pot sensibiliza administraţiile locale dar şi turiştii de a le acorda mai multă atenţie”. (N. SAVA)

Articolul precedentCristian Tabără, impresionat de Târgu-Neamț
Articolul următorTaxă auto pe sănătate la Târgu-Neamț

1 COMENTARIU

  1. Apropo de Cetatea Neamtului in august am vizitat munumentul istoric si am ramas mult deceptionat ca in acelasi timp era si un baiat in carucior cu rotile electric care vroia sa viziteze si el cetatea dar din grija celor care raspund de administrarea punctului turistic podul de acces era blocat de bare ca la metrou si scari care bloca accesul dar era si paznic care dadea bilete si va zic cu adevarat ca o scena de tipul acesta iti face rusine ca traiesti in romania in 2013 . Cine a proiectat accesul nu sa gandit ca intr-o buna zi poate ajunge si el in situatia tanarului vizitator cu handicap .In vizita erau si strainii din europa care au ramas uluiti in fata aceste scene de durere si resemnare si cred ca va imaginati ce idei si-au facut de CONSILUL JUDETEAN NEAMTCARE E RESPONSABIL DE ASA DRAME RUSIINE TUTUROR CELOR RESPONSABILI .

Comentariile sunt închise.