Mihai Dorneanu, directorul Centrului Judeţean Neamţ al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA), a afirmat în cadrul şedinţei de colegiu prefectural de ieri, că, prin intermediul formularului tip, aşa-zisa adeverinţă a fermierului, beneficiarii subvenţiilor în agricultură pot primi, în maxim 2-3 zile de la depunerea cererii, 90% din valoarea acesteia. Documentul este disponibil începând cu data de 15 martie, ceea ce înseamnă că poate fi utilizat în campania 2021, pentru care depunerea cererilor a început la data de 1 martie. “Am reuşit implementarea adeverinţei fermierului care dă acces la deblocarea plăţilor în credit de 90% din valoarea subvenţiei, bineînţeles cu dobândă subvenţionată. Aceasta înseamnă 2-3 zile maxim din momentul depunerii cererii. Noi îi asigurăm pe toţi fermierii de toată implicarea noastră şi acest lucru s-a văzut şi se va vedea în continuare“ a precizat Mihai Dorneanu.
APIA a încheiat convenții pentru finanțarea capitalului de lucru cu instituții bancare și nebancare. Prin urmare, începând din 15 martie, eliberează adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plăți directe (schema de plată unică pe suprafaţă –SAPS-, plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu) şi pentru beneficiarii măsurilor de mediu şi climă (Măsura 10 – Agromediu și climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Măsura 13 -Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale), implementate de Agenție în cadrul Campaniei 2021.
Aceste convenții se adresează fermierilor care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare şi non-bancare care au încheiat convenții cu APIA.
Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează această adeverință prin care confirmă că a depus Cererea unică de plată pentru anul 2021.
De asemenea, prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată la plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenției, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, sau datele au fost preluate din informațiile existente în cererea din aplicația online şi că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme de plată, îndeplinind condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.
Angela Croitoru