0:00

A fost aprobată prelungirea termenului de depunere a cererilor de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic, finanțate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat, până la data de 31 mai inclusiv, fără penalizări.

Prelungire a termenului de depunere a cererilor la APIA, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiGuvernul a adoptat un act normativ în acest sens în care au fost corelate anumite prevederi din Hotărârea Guvernului nr.1571/2022 și Planul strategic PAC 2023 – 2027. „Conform Hotărârii Guvernului nr. 422/10.05.2023, cererile de plată pot fi depuse şi după data-limită de depunere, până cel târziu la data de 9 iunie inclusiv, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea de plată ar fi fost depusă până la termenul stabilit. Dacă o astfel de întârziere depășește data de 9 iunie, cererea de ajutor sau de plată este considerată inadmisibilă, iar beneficiarului nu i se acordă niciun ajutor sau sprijin. Modificările la cererile de plată se depun fără penalități de întârziere până la data de 9 iunie inclusiv. Modificările la cererile de plată pot fi depuse și după data de 9 iunie până cel târziu data de 16 iunie inclusiv, cu  o reducere de 1% pe zi lucrătoare a sumelor pentru utilizarea efectivă a parcelelor agricole în cauză. Prelungirea termenului a survenit ca urmare a nevoii fermierilor de a se familiariza cu noile intervenții prevăzute în Planul strategic PAC 2023 – 2027, precum și a personalului APIA pentru înregistrarea tuturor solicitanților și a documentelor aferente în sistemul informatic, având în vedere că acesta este primul an de aplicare a noii Politici Agricole Comune”, a precizat Mihai Dorneanu, director executiv al APIA Neamţ.

Fermierii care doresc să aplice pentru măsura 11 – agricultură ecologică au obligaţia respectării termenului limită de 16 mai, inclusiv, până la care pot depune dosarele de înscriere în sistemul de agricultură ecologică pentru anul 2023, conform prevederilor Ordinului nr. 45 din 25.02.2022 pentru aprobarea regulilor privind înregistrarea activității operatorilor/ grupurilor de operatori in agricultură ecologică.

Angela Croitoru

Articolul precedentȘtire actualizată. Sursa poluării apelor Bistriței este fosta mină Isipoaia. Amendă de 90.000 de lei pentru firma responsabilă
Articolul următorControl al DSP Neamț: Problemele sesizate la spitalul municipal Roman
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.