0:00

În 2014, Guvernul mai mult ne ia decât ne dă!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* taxe noi, carburanţi mai scumpi şi uşoare creşteri salariale

Negocierile purtate de delegația Fondului Monetar Internațional și Guvernul României s-au încheiat. Pe scurt, cele mai importante concluzii care ne vor afecta direct de anul viitor:

* Carburanții se scumpesc din 2014. Acciza crește cu 7 eurocenți. Asta va provoca scumpirea tututor celorlalte produse. De asemenea, în prețul benzinei și motorinei va intra și o taxă suplimentară pentru construcția de autostrăzi.

* 2014 introduce un nou impozit pe construcțiile speciale. Mai exact, în această categorie intră rețelele electrice, eoliene și hidrologice, stâlpii, sondele, exploatările de resurse (gaze, petrol, sare, cărbuni), canalizările, căile de comunicații. O veste proastă mai mult pentru jucătorii de pe piața energetică și o presiune în plus pentru investitorii din energia regenerabilă.

* Scăderea CAS cu 5% de la jumătatea lui 2014. O măsură despre care continuă să se discute, dar care nu a fost introdusă în proiecția bugetară pe anul viitor. Efortul financiar, spun specialiştii, ar fi uriaş pentru realizarea acestei ţinte.

* Salariul minim pe economie crește cu 100 de lei de anul viitor. Majorarea se va produce însă treptat. De la 1 ianuarie, venitul minim garantat de stat va ajunge la 850 de lei, urmând ca începând cu data de 1 iulie acesta să ajungă la 900 de lei. Totodată, la capitolul creșteri este inclusă și majorarea unor salarii din domeniul bugetar (medici rezidenți, profesori debutanți) dar și creșterea pensiilor cu aproximativ 3,7%.

Măsurile pe care Guvernul are de gând să le ia ca să se încadreze în ţintele bugetare negociate au fost asumate oficial după o întâlnire între liderii Uniunii Social Liberale, urmată de discuţiile finale cu reprezentanţii Fondului Monetar Internațional. În linii mari, bugetul va fi construit cu un deficit de 2,2%, estimându-se o creştere a Produsului Intern Brut cu acelaşi procent.

Cum vrea statul să facă rost de bani în 2014

Cea mai mare problemă a construcției bugetului pe anul viitor rămâne în continuare slaba colectare a veniturilor. Procesul de reorganizare a Administrației Fiscale a costat statul nu mai puțin de 4 miliarde de lei.

Aici vine, desigur, ideea de a face rost de mai mulţi bani la bugetul de stat. Suma pe care Guvernul va trebui să o colecteze din alte surse este de 2 miliarde de lei, potrivit estimărilor ministrului de Finanţe. Aparent cea mai eficientă metodă găsită de guvernanţi este majorarea tuturor accizelor cu rata inflaţiei. Accizele la alcool au suportat deja creşteri încă din vara acestui an. Guvernul a exceptat însă la momentul respectiv accizarea produselor de lux: bijuterii, ambarcaţiuni, limuzine etc. Până la adoptarea bugetului, acestea vor creşte din nou. “Ca măsuri de creştere a veniturilor vom indexa accizele în funcţie de rata inflaţiei. Din fericire, a avut o cotă scăzută”, a anunţat Victor Ponta.

Benzina se scumpeşte şi ea. De două ori. O dată pentru că se majorează acciza şi încă o dată pentru că se aplică una nouă. Concret, Guvernul Ponta a anunţat o acciză de 7eurocenţi pentru un litru de combustibil, bani care vor merge la marile proiecte de infrastructură rutieră. Mai exact, autostrăzi. Actualul nivel al accizei este de 3,91 euro pe tonă. Majorarea ar însemna un plus de 3%. Un calcul aproximativ arată că preţul unui litru de benzină va ajunge la 6 lei, în timp ce un plin va costa, în medie, cu 20 de lei mai mult. Sigur că la efecte va intra inclusiv scumpirea în lanţ a tututor produselor care se transportă.

În ce priveşte salariul minim, promisiunile sunt că el va ajunge la 900 de lei odată cu data de 1 iulie 2014. Anul viitor vine şi cu vestea bună pentru pensionari, care trebuie să ştie că pensiile le vor fi indexate, fără excepţie. Asta înseamnă o mărire de 3,76%.

În ce priveşte creşterea salariilor bugetarilor, aceasta va fi una graduală, declara premierul Victor Ponta la finalul discuţiilor purtate cu membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional. Graduală pentru că încă se mai poartă şi se vor mai purta negocieri cu privire la modul în care se vor şi aplica aceste majorări. În această categorie intră salariile medicilor rezidenţi şi ale profesorilor debutanţi. De rezultatele financiare ale anului 2014 vor depinde și bugetele pentru următorii doi ani, asta pentru că 2014 vine cu prima structură bugetară multianuală a României.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentDSVSA: În Neamț nu există pui contaminați cu salmonella
Articolul următor“Trunghiul vieții” amenințat de renovările interioare