0:00

“Trunghiul vieții” amenințat de renovările interioare, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* multe blocuri riscă să se dărâme ca un joc de cărți în fața unui cutremur mai serios

* „Triunghiul vieții” este o metodă cunoscută, promovată chiar și de profesorul Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului de Fizica Pământului

Multe blocuri riscă să se dărâme ca un joc de cărți în fața unui cutremur mai serios. Asta par să spună specialiștii despre felul în care se pot comporta o parte din blocurile nemțenilor. Pericolul vine de la fenomenul care i-a prins pe cei mai mulți dintre românii, acela al renovării apartamentelor fără aprobare, fără ca specialiștii în construcții să le calce pragul și să-i atenționeze. Pe motiv că nu trebuie să știe nimeni ce face omul în casa lui, cele mai multe persoane au făcut modificări semnificative la structura de rezistență. Faptul că blocurile s-ar putea dărâma cu ușurință nu face decât obiectul unui scenariu sumbru. Efectele reale se vor vedea abia după ce pericolul va bate la ușă. În acest caz, oamenii ar trebui să se gândească de două ori când vine vorba de un loc ce i-ar putea pune la adăpost în timpul unui cutremur.

„Triunghiul vieții” este o metodă tot mai cunoscută și promovată, care se referă la anumite zone care îţi pot salva viaţa într-o clădire afectată de cutremur. Chiar și profesorul Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului recomandă această metodă. Acesta a combătut recomandarea din ghidul de protecţie în caz de cutremur adresat elevilor, potrivit căreia, în caz de seism, aceştia trebuie să se adăpostească sub băncile din clase. „Dacă eşti elev şi cade planşeul când eşti sub bancă, planşeul distruge banca şi o duce până la pământ şi capul omului îl face…“, a explicat Mărmureanu, invitat la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată la ProTV.

“Nimeni nu știe ce modificări s-au făcut la clădiri”

Cât este de sigură această metodă? „Nu pot eu să afirm că această metodă nu are și unele părți bune, dar eu am mari rezerve pentru că, din toate imaginile pe care le-am văzut cu urmările seismelor, a rezultat că nu are chiar un suport în manifestarea seismului. Numai specialiștii se pot pronunța asupra acestui aspect. Este clar că în manifestarea unui seism asupra unei clădiri contează rezistența unei clădiri, materialele din care este făcută, vechimea ei, criteriile de proiectarea care au fost avute în vedere la un moment dat. Acestea îi dau modul de comportarea la seism. Și adâncimea la care se produce un seism are un efect asupra tipului și a direcției. Depinde cum este „atacată” de seism acea construcție. Modul de comportare nu poate fi identic dacă sunt diferențe ale seismului și depinde de locul în care se află acel cutremur. Anumite intervenții care s-au făcut pe structura de rezistență fără aprobare sau mai puțin gândite pot afecta serios clădirea. Nimeni nu mai poate anticipa cum se comportă acea clădire la cutremur pentru că nimeni nu știe ce modificări s-au făcut acolo”, a declarat col. Ioan Nițică, șef ISU Neamț.

Ce spune ghidul?

Conform ghidului cu informaţii şi reguli de comportament în cazul producerii unui cutremur, oamenii trebuie să identifice din timp locurile sigure din locuinţele lor, pentru a se proteja în cazul unui seism şi să aibă pregătită o trusă de supravieţuire, pe care să o ţină la îndemână. „În timpul producerii unui seism este interzisă folosirea scărilor şi a lifturilor, fiind recomandată îndepărtarea de clădiri sau de obiectele grele neasigurate din casă”, se mai precizează în ghid. Specialiștii recomandă ca trusa de supravieţuire să fie verificată cel puţin o dată pe an şi reînnoită cu obiectele necesare. Aceasta cuprinde, pe lângă apă şi alimente, medicamente şi materiale de uz medical, produse de igienă, copii ale actelor de identitate, precum şi materiale de primă necesitate, cum ar fi lanternă, pătură sau fluier.

Marian TEODOROF

Articolul precedentÎn 2014, Guvernul mai mult ne ia decât ne dă!
Articolul următorSe ia apa în Precista

1 COMENTARIU

  1. Eu sunt unul din cei care am sesizat primaria si politia locala despre modificarile facute de vecini……S-a prezentat domnul Rusu din cadrul Primariei Piatra Neamt,tot dansul era si reprezentantul Politiei Locale………Raspuns:MA DOARE FIX IN COT!Primaria ar trebui sa ia mai in serios „fenomenul „asta si sa-i arda la buzunare pe proprietarii care fac modificari fara autorizatie.Sa-mi spuna mie cineva,unde ma pot adresa si sa vad ca se intampla ceva?Astept raspunsuri.

Comentariile sunt închise.