* oamenii veniți din toate colțurile „regiunii nord-est” așteptau, ieri, pentru a obţine ceva fonduri venite prin Programul Operațional Regional 2007-2013

Sub aripa unui soare îngăduitor, ieri, la orele amiezei, o coadă, care amintea de un trecut istoric mai puțin plăcut românilor, se întindea fără restricții în curtea clădirii pe care stă scris cu litere mari ”ADR Nord-Est”. Atmosfera era întregită de colete întinse prin toată curtea, mâncarea oamenilor răbdători care serveau masa pe unde apucau și un „dirijor” care mai striga câte un nume. Aveam să aflăm că oamenii veniți din toate colțurile „regiunii nord-est” au așteptat cu un țel precis. Nu era nicidecum acela de a prinde o butelie, o sticlă cu lapte sau banane crude, ci de a “pune mâna” pe ceva fonduri venite prin Programul Operațional Regional 2007-2013.

adrne cozi 02

La întrebarea «De ce așteaptă lumea la un asemenea rând?», ni s-a răspuns cu o căutătură de deget, îndreptat spre două afișe lipite pe geamul clădirii.

Afișul 1

Depunere de proiecte D.M.I 4.3.

În conformitate cu prevederile din Ghidul Solicitantului, cererile de finanțare pot fi depuse la sediul Organismului Intermediar POR din cadrul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, Str, Locotenent Drăghescu, Nr. 13, începând cu data de 20 martie 2014, ora 10:00.

Solicitanții vor prezenta o scrisoare de înaintare înregistrată semnată și ștampilată de reprezentantul legal sau de persoana împuternicită, în dublu exemplar.

Afișul 2

Partea exterioară a coletului sigilat trebuie să poarte, în mod obligatoriu, următoarele informații:

Cerere de finanțare pentru Programul Operațional Regional 2007-2013

Axa Prioritară – 4 ”Sprijinirea dezvoltării domeniului de afaceri regional și local”
Domeniul de Intervenție – 4.3 ”Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor”
Solicitant – Denumirea și adresa sediului solicitantului
Proiect – Titlul proiectului
Locul de implementare – Locul de implementare a proiectului (localitatea, județul)

adrne cozi 03

Oameni nemulțumiți

Printre nerăbdătorii de la rândul impresionant îl întâlnim pe un domn din Bacău care își arată dezamăgirea despre modul în care cei de la ADR s-au organizat… sau nu s-au organizat.

„În primul rând ar fi trebuit să afișeze mare unde se depun proiectele că nu toți suntem din Piatra Neamț. În al doilea rând, avem noroc că e soare afară. Ce făceam dacă ploua. Luam foile cu noi și ne ascundeam prin scări de bloc? Nu era mai simplu dacă se făceau înscrierile online și apoi eram programați? Ce să faci, așa e la noi la români. Suntem totuși răbdători”, a spus băcăuanul.

adrne cozi 04

Un alt „solicitant”, venit din Suceava, ne-a relatat că o parte din cei care sunt la rând și-au luat țeapă deorece s-au postat la ușa sediului ADR, ca mai apoi să afle după ore bune de așteptare că nu au stat la ușa potrivită. „După ce i-au anunțat că nu stau unde trebuie oamenii, chiar dacă au ajuns printre primii, au fost nevoiți să se așeze la un alt rând care era deja format. Și acum, mai așteaptă odată.”

Răbdarea oamenilor este justificată. În fond, cine nu are nevoie de sprijin material când este pregătit să implementeze un proiect. Totuși, organizarea nu-i exonerează pe responsabilii de la ADR Nord-Est să-și respecte „clienții”, fie ei veniți și din alte județe. Numai ieri, s-au înscris peste 80 de solicitanți cu aproximativ 100 de cereri. Deși, potrivit celor care așteptau la rând, termenul de depunere este de o lună de zile, se pare că primul venit-primul servit este regula după care se vor acorda fondurile.

Este un interes mare pentru această măsură, pentru că aici se acordă cele mai multe fonduri. De aceea, în momentul în care s-au adunat suficiente proiecte, celelalte rămân sigilate. Și numai în caz că se mai retrage cine este înlocuit de următorul pe listă. Cei care vin de mâine (n.r. – azi, 21 martie) nu cred că mai au șanse să primească ceva”, a spus unul din cei care așteptau la rând. Așadar, cei care s-au adaptat din mers la organizarea „programului” de depunere a cererilor de finanțare vor avea o șansă în plus. Ceilalți? Vor mai avea de așteptat. Coada era lungă.

Marian TEODOROF

1 COMENTARIU

  1. As intreba pe autorul articolului daca inainte de a scrie acest articol s-a informat macar vag in legatura cu obligatiile pe care le are ADR in legatura cu depunerea proiectelor…

Comments are closed.