0:00

IAŞI: Scarlatina, boală contagioasă sau „ştire naţională”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSpaimă mare printre părinţi, la Şcoala Junior a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Trei părinţi au venit la şcoală zilele trecute convinşi că micuţii lor sunt bolnavi de scarlatină: boala care, printre altele, umple corpul copiilor cu pete roşii. Diagnosticul a fost pus la prima vedere, de către medicii de familie la care sunt înscrişi copii, urmând să se stabilească dacă este vorba de un focar de scarlatină la această şcoală şi dacă sunt mai mulţi copii infectaţi.

„Noi am luat exudat faringian de la toţi elevii, şi aşteptăm rezultatele. Una e să fii suspect, şi alta e să fii bolnav. Din câte ştiu eu, scarlatina e o boală a copilăriei, nu văd de ce este ştire naţională. Sunt câţiva părinţi cărora medicul de familie le-a spus că presupune că ar fi scarlatină. Exudat s-a luat la o clasă întregă, nu pot să vă spun la ce clasă şi câţi elevi sunt, mai multe aflaţi de la Sanepid”, a declarat Liliana Minea, directorul Şcolii şi Grădiniţei Junior.

Oficialii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) spun că rezultatele analizelor încă nu sunt gata.

“Încă nu e finalizată ancheta, aştept să vorbesc cu doamna doctor de la epidemiologie. Scarlatina e o boală contagioasă”, a precizat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi.

Acesta ne-a rugat să revenim pentru mai multe detalii peste jumătate de oră, însă ulterior nu a mai răspuns la telefon. Contactaţi în primă fază, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar au spus că nu li s-a comunicat această problemă, şi că nu au nici o informaţie despre acest caz.

„Am fost anunţaţi cu nişte cazuri de hepatită la câteva şcoli, unde a urmat dezinfecţia, dar despre aceste cazuri de scarlatină nu ştim nimic. Pe noi ne atenţionează şcoala doar în cazurile în care se stă acasă. Nu am fost informaţi despre acest caz până în acest moment. Scarlatina este o boală destul de complicată, se urmează anumite proceduri. Aşteptăm să vedem dacă şcoala ne anunţă şi dacă aceste cazuri se confirmă”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector general în cadrul ISJ.

După ce reprezentanţii ISJ s-au interesat direct la şcoală despre ce este vorba, au revenit cu următoarea completare: „La Junior sunt trei cazuri confirmate şi cinci purtători. Cazurile de hepatită despre care v-am spus mai devreme au fost la Şcoala «Ion Neculce», însă la ei procedurile au fost ferme şi ne-au anunţat”, a mai menţionat Camelia Gavrilă.

Scarlatina este o boală eruptivă infecto-contagioasă acută specifică perioadei copilăriei, mai frecventă sub vârsta de 10 ani, determinată de variate tipuri de streptococi beta-hemolitici de grup A toxigeni. Clinic, scarlatina se caracterizează prin  debut brusc cu febră, stare generală modificată, angină şi erupţie micropapuloasă eritematoasă caracteristică, urmată de descuamare tegumentară. Grupa cea mai afectată de scarlatină este vârsta de 5-9 ani iar boala apare cu o frecvenţă mai mare de 4-5 ori în mediul urban faţă de cel rural. Răspândirea se face pe calea aerului şi prin mâinile murdare, iar incubaţia durează până la şase zile. Scarlatina se depistează la analize, în urma recoltării exudatelor nazale şi faringiene.

Articolul precedentIAȘI: TRAGEDIE / Morți în incendiu
Articolul următorSUCEAVA: Consilier local: „Biserica să respecte legile acestei ţări!”
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.