gavrila si chirica
Camelia GAVRILĂ – Mihai CHIRICA

În pragul începutului de an școlar 2015-2016, astăzi, 11 septembrie, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Iași împreună cu cei ai Primăriei Iași au organizat o conferință de presă prin intermediul căreia au fost evidențiate realizările, problemele și planurile de vitor ce vizează învățământul ieșean.

Prof. Camelia Gavrilă, inspectorul școlar general al IȘJ Iași, a prezentat, printre altele, situația rețelei școlare, la nivelul municipiului.

„Au fost cuprinse prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2015-2016 un număr de 92 de clase pregătitoare, la care s-au mai adăugat, în urma solicitărilor din unităţile de învăţământ, alte 7 clase. La această dată mobilierul școlar specific pentru clasa pregătitoare este asigurat în proporție de 100%. La această dată, comanda pentru manualele retipărite (clasele II-X) a fost onorată în proporție de 99,53%.”

Totodată, la întâlnire au fost amintite și dificultățile cu care se confruntă școlile în ceea ce privește personalul nedidactic și didactic auxiliar, în special pentru posturile de îngrijitori, fochiști, șoferi de microbus, paznici, dar și pedagogi, bibliotecari, laboranți.

Se impune, aşadar, de urgenţă, deblocarea celor 50,75 de norme vacante la nivelul reţelei şcolare a municipiului Iaşi, pentru a se asigura o funcţionalitate satisfăcătoare a procesului didactic din unităţile şcolare aflate în dificultate. Defalcat, necesităţile ar fi următoarele: • îngrijitor – 25.5 posturi; muncitori calificaţi – 4.5 posturi; • paznici/portari – 14,5 posturi; administratori de patrimoniu – 2.75 posturi; • ingineri de sistem – 2 posturi; laborant – 1 post; • bibliotecar – 1 post; spălătoreasă – 2 posturi”, se arată într-un material prezentat la conferința de presă.

Primarului interimar al Iașului, Mihai Chirica, i-a revenit partea de prezentare investițiilor demarate pe partea de infrastructură, dar și a continuității acestor demersuri.

Au fost alocate sume pentu susținerea învățământului preuniversitar și creșe. În acest an bugetar, suma totală se ridică la 160 de miliarde de lei. Sume angajate și care probabil vor fi cheltuite până la sfârșitul acestui an”, a precizat primarul Chirica.

Listele cu investiții și planurile planurle de viitor, pe partea de infrastructură, în fotografiile următoare:

(M. TEODOROF)

Articolul precedentOverland for Smile a redat zâmbetul a peste 600 de copii din Neamț
Articolul următorMărirea salariilor medicilor – de unde vin banii?
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.