radu firastrau noua_resizePreședintele Casei de Asigurări de Sănătate Neamț, jr. Radu Firăstrău, a declarat că așteaptă un Ordin comun al Casei Naționale și Ministerului Sănătății prin care vor fi suplimentate fondurile acordate spitalelor.

„Așteptăm un Ordin, probabil comun, al Casei Naționale și al Ministerului Sănătății prin care se va recalcula tariful pe fiecare serviciu decontat de Casă, acoperindu-se astfel această diferență de 25% pentru salariile personalului sanitar. Trebuie să suplimentăm fondurile date spitalelor, prin mărirea tarifelor decontate pe fiecare caz”, a spus jr. Radu Firăstrău.

După părerea managerului Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, dr. Ioan Lazăr, această creștere de 25% este binevenită, dar rămâne de văzut de unde vor veni acești bani. Pentru că, în opinia managerului, spitalele nu ar putea suporta din bugetul propriu o astfel de mărire.

„Sunt perfect de acord cu această mărire de 25%, e în continuare prea puțin, dar problema este: cine va da acești bani? Ministerul ar trebui să suporte această creștere, nu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru că nu se pot schimba regulile în timpul jocului. Spitalul va rămâne fără bani dacă va trebui să suporte creșterea salarială. Pe hârtie e foarte ușor să spui că se vor mări salariile, dar să vedem de unde”, a declarat acesta.

„Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu plătește salarii, casa plătește servicii medicale. Deci, acei bani din economii vor intra în serviciile medicale și, fiind un venit pentru spitale, spitalul își calculează acel 25% care este asigurat de Guvern. Economiile de la cardul de sănătate vor intra în serviciile medicale. De la 1 octombrie este valabilă majorarea cu 25%, iar noi vom face plățile de la 1 noiembrie”, a precizat dr. Vasile Ciurchea, în cadrul unei conferințe de presă. (Oana IOSUB TOMA)

Articolul precedentIAŞI: Învățământul, între performanță și necesitatea investițiilor
Articolul următorPompierii au stins Muzeul Cucuteni, deşi nu ardea!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.