dentist copilCaravana umanitară itinerantă „Overland for Smile“, un amplu program de asistenţă medicală stomatologică gratuită destinat copiilor instituţionalizaţi, şi-a încheiat misiunea în Neamț după mai bine de 3 luni de activitate.

În acest interval de timp, zeci de cadre medicale din Italia au consultat și tratat gratuit peste 600 de copii din sistemul de protecție specială sau proveniți din familii defavorizate, aceștia beneficiind de aproximativ 2.300 de intervenții.

Programată inițial să dureze o lună și jumătate, misiunea italiană și-a prelungit șederea în Neamț peste 3 luni, pentru a trata cît mai mulți copii.

Caravana Overland for Smile și-a început activitatea în județ pe data de 7 iunie iar ultimul grup de medici a plecat pe data de 11 septembrie. În această perioadă s-au perindat în zeci de cadre medicale venite voluntar din Italia, schimbul echipelor făcîndu-se săptămînal, medicii lucrînd peste 10 ore pe zi.

Au fost tratați toți copiii din centrele de plasament, din sistemul de protecție la asistenți maternali profesioniști sau aflați în plasament familial, elevii școlilor pentru copii cu dizabilități, rezidenții fundațiilor cu care DGASPC Neamț colaborează, etc.

„Activitatea medicilor italieni poate fi caracterizată drept o nouă limită a medicinei transfrontaliere și cel mai bun exemplu de dăruire și generozitate. Salutăm cadrele medicale ce au făcut această muncă onorantă și le sîntem recunoscători pentru grija și profesionalismul de care au dat dovadă în lucrul cu copiii noștri. Le mulțumim tuturor celor implicați în acest proiect și le dorim multe realizări frumoase“, a declarat Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neamț.

Şi reprezentanții misiunii umanitare Overland for Smile s-au declarat mulțumiți de bilanțul acțiunii derulate în Neamț.

„A fost o muncă titanică și, uneori, copleșitoare, dar atît de plină de satisfacții. Este cea mai mare bucurie să vezi un copil care se așează pe scaunul stomatologic cu încredere și care pleacă cu zîmbetul pe buze. Am cunoscut copii minunați, plini de sensibilitate și empatie iar timpul petrecut în Neamț a fost unul de calitate pentru noi și, sperăm, benefic pentru micii noștri pacienți“, a declarat Antonela Ioniță, șefa misiunii Overland for Smile pentru România.

Caravana umanitară a demarat acum 10 ani, la inițiativa unor medici din Peninsulă și s-a adresat copiilor din sistemul de protecție specială din România. Cu ajutorul unor sponsori italieni , medici stomatologi voluntari vin pentru 2-3 luni în țara noastră, alegînd de fiecare dată un alt județ pentru a trata copiii vulnerabili. Tratamentele se fac în cabinete stomatologice ambulante, dotate cu cele mai moderne echipamente, fapt certificat și de Colegiul Medicilor Dentiști din România.

Articolul precedentCursuri la Şcoala Populară de Arte Piatra-Neamţ
Articolul următorIAŞI: Învățământul, între performanță și necesitatea investițiilor
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.