0:00

HCM e a municipalităţii, nu club privat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* interviu cu Laurenţiu Leoreanu, preşedinte de onoare HCM Roman

– Cum considerați parcursul HCM în campionat?

– Eu zic că echipa are un parcurs bun. Specialiștii și staff-ul echipei spun că e cel mai bun parcurs de la înființare și până acum. De multe etape echipa este pe locul trei. Eu mi-aș dori să terminăm pe locul trei, deoarece este o diferență mare între locul trei și locul patru. Locul trei cu patru joacă în play-off, dar cine va fi pe locul trei, va juca două meciuri acasă și unul în deplasare. Aș fi plecat și eu la Zalău cu fetele, dar am alte activități care îmi ocupă timpul la primărie, am niște responsabilități pe care trebuie să le duc la îndeplinire.

– Dacă domnul Tadici va renunța să antreneze naționala, credeți că Florentin Pera, antrenorul Romanului, este o soluție?

Aici ține de FRH și, probabil se va face o analiză. Întotdeauna am zis că noi avem valori pe care trebuie să le respectăm și trebuie să le promovăm. Dacă nominalizările se fac pe anumite interese, niciodată nu vom face performanță. Și lucrul ăsta e valabil atât în sport, cât și în econonomie, cât și în administrația locală și centrală. Trebuie să ne debarasăm de aceste lucruri, de a nominaliza oameni pe prietenii, pe interese de grup sau personale.

– Credeți că noul președinte al FRH va redresa handbalul românesc?

– Nu știu dacă va reuși, dar sunt convins că va încerca. Este foarte greu, vine într-o echipă cu anumite mentalități și îi va fi foarte greu să schimbe aceste mentalități. Eu, sper să reușească, pentru sănătatea și binele sportului românesc.

– Cum comentați controalele DNA din fotbalul românesc? Dormiți liniștit?

– Este o diferență ceea ce se întâmplă acolo și ceea ce finațăm noi. HCM Roman este echipa municipalității, a primăriei, a Consiliului Local. În fotbal sunt cluburi private, care au patroni, iar cluburile sunt organizate sub formă de societăți comerciale. La noi, e un ONG. E asociație a Primăriei, pe când acolo sunt societăți comerciale, ale unor patroni. A finanța din bani publici anumite societăți comerciale, reprezintă anumite probleme, ridică, măcar, niște semne de întrebare. Fiind în conducerea asociațiilor municipiilor din România și săptămâna aceasta fiind în Comitetul Director, am participat la dezbaterea unei legi la care a fost prezent și domnul Bănicioiu, care își propune să creeze, de acum înainte, anumite căi de finanțare către aceste cluburi. Sunt anumite căi de finanțare blocate din partea autorității. Ministerul Sportului, împreună cu Asociația Municipiilor și Asociația Comunelor au ajuns la o formulă și acum se dorește finalizarea ei printr-un proiect de lege care să intre în Parlament și care să reglementeze finanțarea cluburilor. Când e vorba despre un club al unei instituții publice, e una, când e un club privat, e alta. Finanțarea se face diferit și fiecare ban trebuie argumentat, pentru că așa e corect. La Roman, totul s-a făcut printr-un proiect de asociere, care s-a votat în Consiliul Local, cu un buget aprobat în proiect de asociere, iar apoi cu acel buget, intrat în hotărârea de CL care a stabilit bugetul consolidat al municipiului și asumat din nou. Deci, sunt trei hotărâri care reglementează această finanțare și care este urmărită îndeaproape de auditul primăriei. Anual eu trimit auditul și ne semnalizează dacă apar nereguli, astfel încât totul să se facă legal.

– În Roman și handbalul și fotbalul sunt asociațiile primăriei?

Atât la fotbal, cât și la handbal, cluburile sunt asociațiile primăriei. (C. SOROCEANU)

Articolul precedentNemţenii caută puncte la Târgu Jiu
Articolul următorFestivalul „Florile Ceahlăului” / Duminică, la TT, Gala laureaţilor