0:00

Harnicii din Parlament: Dorinel Ursărescu – deputatul care este, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ideea de a trimite în Parlament reprezentanți care să ducă mai departe nevoile comunității este cea care stă la baza votului uninominal. Mecanismul funcționează – sau ar trebui să funcționeze – în felul următor: după o confruntare electorală, oamenii dintr-o zonă aleg un candidat, pe cel care vine în fața lor cu cel mai bun (sau cel mai convingător) program pentru ei și zonă. După ce trec alegerile, candidatul respectiv urmărește să pună în practică, în primul rând, programul propriu, dar și ce mai poate lua bun de la contracandidații săi. După prima sesiune, o analiză a activității parlamentarilor din județul Neamț, raportată la nevoile județului, este, credem, de bun augur. Atât pentru alegători, cât și pentru aleși. Primii, să-și aducă aminte de promisiunile făcute, nu numai de sacoșele promoționale, ultimii de misiunea cu care au fost învestiți. Ca o concluzie preliminară, cu riscul de a greși foarte puțin, putem spune că parlamentarii nemțeni s-au aplecat puțin, unii deloc, asupra problemelor comunităților locale și mai mult asupra unor probleme generale, cu impact de imagine și generatoare de posibile avantaje. Trebuie să nu uităm că, de multe ori – dacă nu de cele mai multe ori -, ei sunt și încorsetați de disciplina de partid. Așa că semnează inițiative legislative la grămadă, după cum vine ordinul de la șefi. Am început serialul nostru cu senatorii de Neamț, continuăm cu deputații. Alfabetic, ca să nu supărăm partidul.

Dorinel Ursărescu este deputatul ales pentru PNL în colegiul 6 Neamț. Având antecendente la Casa Poporului, s-ar putea crede că Ursărescu ar fi trebuit să știe de-acum ce presupune să fii parlamentar dintr-un/pentr-un colegiu. Activitatea sa din prima sesiune arată, însă, că dl. Ursărescu este șef de organizație de partid până-n măduva oaselor, indiferent că se află la tribuna deputățească, la ședință de partid sau la negociere politică. Prima sesiune din acest mandat a stat, pentru Dorinel Ursărescu, sub incidența vechii vorbe românești ”vorba multă…” După cum îi arată declarația de avere actualizată acum o lună, dlui. Ursărescu i se aplică și continuarea, dar asta face altă discuție.

Revenind la vorba multă, activitatea deputatului care este Dorinel Ursărescu este sintetizată în 11 luări de cuvânt (din care 10 sunt declarații politice scrise și depuse la secretariat, iar una e depunerea jurământului), are 3 inițiative legislative (semn că, de la vorbă la faptă, circuitul parlamentar e mai lung decât cel politic) și 2 întrebări/interpelări (una la adresa lui Liviu Dragnea, alta lui Eugen Nicolăescu).

* Băsescu și Tărâță, obsesiile lui Ursărescu

Declarațiile politice depuse de deputatul PNL se învârt în jurul celor două personaje și reprezintă variațiuni pe aceeași temă. Indiferent de răul absolut pe care-l găsește dl. Ursărescu în societatea românească actuală (pentru că da, îl preocupă cangrenele societății), face ce poate ca să-l lege fie de Traian Băsescu, fie de Culiță Tărâță, corespunzător cu rangul fiecăruia. Dacă merge ceva prost în țară, e vina lui Băsescu, dacă merge prost în județ, e vina lui Tărâță. Nici nu mai contează cine e la guvernare de un an și jumătate… Seminariile atâtor școli de vară ale PNL se dovedesc utile, întrucât talentul scriitoricesc al deputatului e prolific și debordant. Spicuim din preocupările deputatului: ”Cui îi este frică de revizuirea Constituţiei? Şi de ce?”, ”Procurorul şef al DNA trebuie să descopere şi să sancţioneze vinovaţii de ultimele scurgeri din dosarele DNA aflate în lucru”, ”De ce a utilizat Traian Băsescu logistica statului în deplasări private?”, ”O prioritate: stare de normalitate în Neamţ” (nu, nu are legătură cu problemele județului ori ale locuitorilor săi, ci cu alegerile și configurația politică rezultată din ele), ”Neamţul este neguvernabil din cauza alianţei Ştefan-Culiţă Tărâţă”, ”Declaraţie politică referitoare la scrisoarea Preşedintelui României privind «trecerea în Constituţia revizuită a sistemului parlamentar monocameral», ”Declaraţie politică privind posibilitatea ivirii, în judeţul Neamţ, a unui posibil focar de conflict în urma absorbţiei UNPR de către PSD”, ”Traian Băsescu va relua în Parlament temele sale propagandistice”, ”Traian Băsescu a uitat de principiul constituţional al separării puterilor?” și, cea mai recentă, ”Aţi uitat să criticaţi premierul şi ministrul sănătăţii din Muntenegru”.

* Trei, Doamnei și toate trei…

…inițiative legislative. Una e deja celebră, de când au promovat-o ceilalți parlamentari de Neamț, cunoscători ai fenomenului, și are în vedere completarea art. 36 din legea 1/2000 (pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere, solicitate potrivit legilor funciare). A doua, din pornire liberală, se referă la ”Declararea Zilei de 10 mai – Ziua Declarării Independenței României”, inițiată de 77 de parlamentari PNL și un deputat UDMR (sic!). În fine, a treia și ultimă propunere de lege care poartă semnătura lui Ursărescu (a lui și-a altor 25 de colegi din PNL) are în vedere modificarea și completarea unei ordonanțe de prin anul 2000, prin care s-a reglementat comercializarea produselor și serviciilor de piață (mai exact, să fie trecut termenul de valabilitate pe fiecare produs, iar cele care se apropie de expirare să fie puse în standuri vizibil separate cu câteva zile înainte).

Dacă hărnicia unui parlamentar s-ar contoriza în vorbe, Dorinel Ursărescu ar fi printre primii clasați. Cum însă vorba multă, fie ea dulce-liberală, nu încălzește sufletul alegătorilor nici cât o brichetă de campanie, dl. Ursărescu, deputatul, ar pica magna cum laude examenul. Norocul său (și-al altor colegi) este că, în cazul parlamentarilor, evaluarea națională are loc o dată la patru ani. Iar timpul șterge multe, inclusiv memorii…

Dana OSTAHIE

Articolul precedentPictorul Ioan Popei, la 59 de ani: „Dacă nu desenam, aş fi fost un bun pădurar”
Articolul următorAzi, marele show de prezentare al Ceahlăului

2 COMENTARII

  1. Asa e, timpul sterge multe, insa nu din mintea tuturor. Sunt lucruri care raman intiparite si pentru care dl. Ursarescu va da socoteala intr-o buna zi. In fata alegatorilor, in fata autoritatilor, Becali si Fenechiu reprezinta doar inceputul decaderii.

  2. Ursărescu este o lichea ale cărei jonglerii sunt dirijate către un singur scop: rezolvarea intereselor personale.
    Restul, respectiv problemele cetăţenilor din colegiul său, problemele din PNL Neamţ … etc sunt „soluţionate numai cu vorbe, promisiuni şi minciuni, de altfel foarte convingătoare pentru naivi şi fraieri creduli.

Comentariile sunt închise.