Mișcarea de protest din Educație nu ajunge la final nici înaintea mini-vacanței de 1 Iunie. Poziția părților pare încă una greu de conciliat chiar în condițiile în care Guvernul a dat astăzi, 1 iunie, o ordonanță de urgență prin care salariile în sistem ar urma să crească.
OUG adoptată de Guvern chiar de Ziua Copilului, prevede o majorare salarială pentru personalul din sistemul de educație. Ligia Deca, ministrul Educației, a rezumat consecințele acestui act normativ astfel:
- „Un profesor cu studii superioare debutant are acum, fără niciun fel de alt spor, 2.376 lei net și ar ajunge, prin OUG adoptată, la 2.956 lei net.
- Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv, experiență între 5 și 10 ani, va primi de la salariul actual, fără niciun fel de spor, la 2.713 lei va primi 3.365 lei net.
- Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime va trece de la 3.985 lei la 4.707 lei net”.
Atât ministrul Educației cât și ministrul Muncii, Marius Budăi au subliniat că majorări vor fi și la sporurile pe care profesorii le încasau deoarece acestea erau raportate la salariul de bază. „De exemplu, dirigenţia, care este 10%, se raportează la aceeaşi bază mărită; gradaţia de merit de care beneficiază 16% din personalul didactic de predare şi didactic auxiliar; învăţământul special, creşterea corespunzătoare de 15%; învăţământul simultan; sporul de zonă sau sporul de penitenciar – toate se aplică la această bază mărită. De asemenea, se majorează suma acordată pentru plata cu ora, pentru că acele cadre didactice care au o astfel de formă, raportarea se face la salariul de bază din grilă. Asta se adaugă, evident, la creşterile realizate deja”.
Măsura însă nu a calmat spiritele. Primul semnal de alarmă trebuia să fie evident de ieri, când această ofertă a fost respinsă de liderii sindicali (amănunte aici). A doua lovitură a venit de la Consiliul Legislativ, care trebuie să facă un control de legalitate pentru proiectele de ordonanță de urgență. Forul a atras atenția că proiectul de OUG ar putea fi neconstituțional deoarece încalcă principiul neretroactivității, deoarece prevede creșteri salariale pentru anul 2022 (mai multe detalii puteți citi aici).
Dar cea mai mare problemă rămâne că măsura luate de Executiv nu va duce la încetarea protestelor. Liderii sindicali din Educație au anunțat că greva din sistem va continua și după 6 iunie. Marius Nistor, liderul FSE Spiru Haret a declarat: „Mandatul primit este unul clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației să fie pusă în aplicare în totalitate începând cu această lună. Nu avem ce discuta în afara mandatului dat de ei. De marți încolo, colegii noștri vor continua acțiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”. Un discurs similat a avut și președintele FSLI, Simion Hăncescu: „Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta. Așteptăm concret săptămâna viitoare ce se întâmplă. Până în acest moment, oamenii au spus că nu este de acceptat ca această grilă să se aplice în 3 ani de zile. Oamenii doresc o creștere cu 25%, iar cu acea mie de lei nu se ajunge la acest procent. Apreciem că ordonanța a fost dată, dar orizontul de timp propus de guvern de 3 ani de zile nu este acceptată”.
Președintele Klaus Iohannis a lăudat măsurile luate de Executiv și a adresat unele critici, îndreptate în special pentru liderii de sindicat: „După ce s-a negociat și au fost la mine, cred că s-a văzut cu ochiul liber că s-a schimbat puțin abordarea. Guvernul a decis să le acorde două lucruri importante. Primul e recunoașterea dreptului de a avea o grilă care pornește de la salariul mediu pe economie. Acest lucru a fost deja garantat prin OUG dată azi. Al doilea lucru: până atunci există creșterile salariale prin care primesc 1.000 de lei în plus lunar la salariul. Deci guvernul a avut grijă să rezolve pe termen mediu și lung noua grilă de salarizare, dar și compensație pe termen scurt.
În plus, guvernul a introdus în noua OUG că legea, chiar dacă apare mai târziu, se garantează că la nivelul anului 2024 cel puțin 40% din creștere va fi realizată efectiv.
Greva a durat un pic mult. Se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli? Fiindcă liderii de sindicat tot vin și pleacă, dar ei sunt un fel de interfață, ei se duc și consultă oamenii. E extrem de greu de imaginat cum poate să funcționeze o negociere. De aceea premierul a hotărât foarte corect să dea această OUG pentru că a înțeles că sunt solicitări legitime. Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? E o generație întreagă care trebuie să dea bac și să meargă la facultăți. După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să mai continue greva? Dacă liderii de sindicat nu se înțeleg între ei, profesorii vor înțelege”.
Z.C.