Probele scrise din examenele naționale rămân după același calendar, înscrierea se prelungește până pe 16 iunie – afirmă ministrul Ligia Deca, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMinistrul Educației, Ligia Deca a anunțat duminică, 11 iunie, că s-au luat noi măsuri în contextul grevei, printr-o ordonanță de urgență adoptată în ședința de guvern de astăzi. „Conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral și frecvență redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie. În cazul celorlalte clase nu se impun, în acest moment, modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie. Deci, practic, în acest moment, toate clasele, toți elevii până pe 16 iunie trebuie să aibă situația școlară încheiată. La fel, înscrierile pentru bacalaureat și pentru evaluarea națională se vor prelungi până pe 16 iunie”, a spus ministrul Deca după ședința de guvern. Dimineață au avut loc noi negocieri sindicate-guvern, iar greva continuă și luni, 12 iunie, în așteptarea publicării normativului care să includă ultima solicitare a angajaților din sistem (detalii aici ).

Prin normativul de astăzi s-a adoptat și echivalarea probelor de competențe de la bacalaureat, cu mediile din liceu. „Perioada în care se va desfășura acest proces de echivalare este prevăzut a fi între 12 și 21 iunie. Rămâne valabil faptul că aceste probe de competențe pot fi echivalate cu certificate obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine și la examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale, așa cum era prevăzut și înainte. Modificarea la care facem referire se referă la faptul că, în lipsa acestor certificate, echivalarea se face pe baza mediilor din timpul liceului”, a explicat ministrul, care a mai precizat că probele scrise din cadrul examenelor naționale vor fi susținute după calendarul existent – între 26 și 29 iunie bacalaureatul și între 19 și 22 iunie evaluarea națională la clasa a VIII-a.

Cât privește acest an școlar, care se încheie pentru mare parte din elevi vineri, 16 iunie, ministrul Educației a mai precizat că greva pornită din 22 mai și valabilă, încă, nu va afecta calendarul existent. „Pentru binele nostru, al tuturor, și mai ales pentru binele copiilor, este bine ca perioada cu temperaturi ridicate să nu fie o perioadă în care se desfășoară activități școlare, mai ales acolo unde infrastructura nu permite, da, răcirea temperaturilor în școli. Din acest motiv, din nou, pentru binele elevilor, este bine să rămânem în calendarul școlar asumat. Nu mai vorbesc că dacă am avea o situație de prelungire, s-ar suprapune cu datele examenelor naționale, contextul în care multe unități de învățământ devin centre de evaluare. Deci, nu este de dorit pe niciun palier să prelungim calendarul școlar”, a explicat ministrul Ligia Deca.

C.I.

Articolul precedentPloi însemnate cantitativ în Neamț și alte 14 județe
Articolul următorVideo. Cât s-a asfaltat pe Dimitrie Leonida din stratul de uzură?