0:00

Guvernatorul BNR nu vede avalanşă de scumpiri în 2014, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, este de părere că impactul în inflaţie al noilor taxe şi impozite anunţate de Guvern va fi unul „limitat undeva la 0,2%”, fiind de părere că nu va exista o „avalanşă de scumpiri”. Oficialul BNR a precizat că erau de aşteptat unele corecţii, fie pe partea de venituri, fie pe partea de cheltuieli, însă Guvernul a hotărât să recurgă la ambele măsuri. “Conform datelor noastre preliminare şi unor prime evaluări pe baza unor modele pentru că avem aşa ceva, impactul (n.r. – noile taxe şi impozite anunţate de Guvern) este limitat undeva la 0,2% şi consecinţele în lanţ sunt de asemenea limitate. Probabil că vom schimba doar balanţa riscurilor de la un echillibrată la una uşor în creştere”, a declarat într-o conferinţă de presă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

“Nu vedem o avalanşă de scumpiri”

“Nu vedem deloc o avalanşă de scumpiri, scumpiri în lanţ. Acestea sunt tabu-urile noastre de 20 de ani încoace. Impactul este limitat. Erau de aşteptat unele corecţii, fie pe partea de cheltuieli, fie pe partea de venituri. Până la urmă Guvernul a hotărât să meargă pe ambele”, a declarat Isărescu. În ce priveşte negocierile cu FMI pentru bugetul din 2014, guvernatorul BNR spune că prognoza de creştere economică pentru 2014, de 2,2%, este “realistă şi prudentă”, fiind de părere că dacă fondurile comunitare ar fi absorbite la mai mult de jumătate din cât este programat, acest lucru ar mai adăuga zecimi bune la creşterea economică.

BNR aşteaptă de la bănci continuarea reducerii dobânzilor la credite

Pe de altă parte, guvernatorul a menţionat că BNR mai are “ceva” loc pentru reducerea dobânzii de politică monetară, după tăierea de 1,25 puncte din acest an, dar măsuri mai consistente de relaxare au spaţiu larg pe partea rezervelor minime obligatorii. “Dacă este vorba de câmpul nostru de manevră, am zis că mai este încă ceva, cu definiţie restrânsă a politicii monetară, adică doar rata dobânzii. Dacă introducem şi rezervele minime obligatorii, mai este câmp bunicel”, a afirmat şeful băncii centrale.

Guvernatorul BNR a arătat că aşteaptă de la bănci continuarea reducerii dobânzilor la creditele în lei, mai ales pentru companiile performante. Întrebat ce părere are despre cazurile privind dispariţia unor sume din casetele de valori de la băncile comerciale, guvernatorul BNR spune că “autorităţile în drept trebuie să îşi facă datoria”. “În criză, omul se ducea la bancă şi scotea banii şi îi depunea în casetă. Asta reflecta neîncrederea”, a spus Isărescu. Oficialii BNR au precizat recent că, spre deosebire de un depozit bancar, în care economiile sunt garantate până la cel mult 100.000 de euro, în cazul casetelor de valori, banii şi bunurile nu se află în supravegherea BNR. Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât, în şedinţa din 5 noiembrie 2013, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la un nivel minim istoric de 4,0% pe an, de la 4,25%, începând cu data de 6 noiembrie 2013. (Z.C.H.)

Articolul precedentMoaștele Sf. Petru expuse publicului
Articolul următorSemnături pentru greva generală