Pădurile, plantațiile de puieți și pomii fructiferi sunt cei mai afectați de căderile de zăpadă absolut neașteptate pentru această perioadă, când deja au frunze și flori. În primă fază, s-au rupt crengi sau bucăți de arbori cu totul din cauza greutății zăpezii însă, dacă vremea rece se menține mai multe zile și îngheață pământul, situația va fi gravă.

iarna aprilie 2017 11„Speciile de foioase, la care au emis deja frunzele sunt cele mai afectate, dar e posibil să avem doborâturi și la rășinoase„, a declarat Viorel Timișescu, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Neamț. „Cel mai periculos este să coboare mult temperatura, să înghețe zăpada și să se lipească de crengi. În al doilea rând, pot apărea probleme în plantații, unde se poate produce descălțarea puieților. Adică îngheață pământul pus în groapă, se contractă și rămân niște spații care permit aerului rece să pătrundă exact la rădăcina puieților. Iar în luna pădurii am plantat un milion și jumătate de puieți. Nu spun că sunt în pericol toți, dar creșterea de anul acesta (lujerii și lăstarii) este pierdută„.

Covorul consistent și greu de zăpadă este un motiv serios de îngrijorare pentru pomicultori și pentru legumicultori. „Zăpada căzută afectează, în special, sectorul pomicol„. Afirmația aparține șefului Unității Fitosanitare Neamț, Ioan Ghiuţă Ţarălungă. „Dacă zăpada prindea copacii în faza de desmugurire, rezistau, dar florile sunt cele mai sensibile la frig. Pericolul mare va fi când va coborî temperatura și mai mult pentru că temperaturile care au fost până acum s-au situat până aproape de 0 grade. Efectele se vor observa după ziua de vineri când zăpada se va topi. Florile nu rezistă la temperaturi de 0 grade și sub 0 grade. Și acum o parte din flori sunt afectate. Acolo unde sunt înfloriți, cireșul, vișinul, mărul, prunul, caisul, piersicul, acolo unde-i floarea deschisă, organele florii și floarea nu rezistă la aceste temperaturi”.

iarna aprilie 2017 12În privința culturilor de grâu, lucrurile stau mai bine. În schimb, în legumicultură pericolul persistă. „Unde s-au scos legumele termofile în solarii, pericolul este ca, din cauza zăpezii grele, să se rupă folia și plantele să rămână fără protecție. Ceapa nu are nimic, rezistă, iar celelate culturi nu au ajuns să răsară. În pământ nu se întâmplă nimic, chiar este benefică această zăpadă”. (C. MIRCEA; A. MOISE)

Articolul precedentIARNA LA NEAMŢ: Oameni fără curent electric şi drumari la datorie!
Articolul următorGheorghe Ştefan, condamnat definitiv în dosarul PDL
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.