În salve de tun, Sărbătoarea Curții Domnești a fost deschisă oficial sâmbătă, 20 aprilie, la ora 12:00. Manifestările sunt dedicate împlinirii a 528 de ani de atestare documentară și primarul Dragoș Chitic a îndemnat, în discursul de deschidere, la sărbătorirea an de an a istoriei locale și naționale, ca o datorie a românilor:
“Avem o istorie de care trebuie să fim mândri, dar avem și datoria de a o cunoaște, de a o prezenta semenilor noștri, de a ne cinsti înaintașii și momentele importante ale istoriei și de-a o transmite celor care vin după noi. Vă invit să participăm la evenimentele de aici, dar și la simpozionul care va avea loc de la ora 16:00, la Hotelul Ceahlău. Curtea Domnească din Piatra Neamț este cea mai importantă zonă istorică și culturală a orașului. Vă invit pe toți să petrecem această zi pe platoul Curții Domnești, pentru că vom vedea împreună o lecție de istorie vie!”.
Invitat să adreseze câteva cuvinte, preotul Dan Ovidiu Cojan, parohul Bisericii „Sfântul Ioan Domnesc” a vorbit despre tezaurul pe care-l reprezintă Curtea Domnească: “Așa cum spune și Dumnezeiasca Scriptură «aceasta este una dintre zilele pe care le-a făcut Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim întru aceasta». Suntem deținătorii unui tezaur național, pe care avem datoria sfântă să-l păstrăm, astfel încât să-l dăruim urmașilor urmașilor noștri”.
Istoricul Liviu Zgârciu, organizatorul și a celei de-a patra ediții a Sărbătorii Curții Domnești, a prezentat trupele de reconstituire istorică invitate să pună în scenă vremurile din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, nu înainte de a aduce în atenția publicului valoarea istoriei sărbătorite astăzi: “Ne aflăm în cel mai important punct al municipiului Piatra Neamț, chiar în interiorul Curții Domnești și anul acesta se împlinesc 528 de ani de la prima atestare documentară. Iată că după 528 de ani ne întâlnim aici pentru a comemora și a aminti despre aceste fapte ale trecutului într-un mod inedit, într-un mod în care istoria prinde viață”.
Istoria prinde viață la Piatra Neamț prin spectaculoasele momente pregătite de trupele „Străjerii Cetății Neamțu”, „Străjerii Cetății Bistrița”, „Terra Ultra Silvana”, trupa de actori „Teatrul Clopotniță” din Bacău. Sunt prinse în program demonstrații de tras cu arcul, concursul străjerilor, teatru medieval, jonglerii cu steagurile, piese de teatru, muzică și poezie într-un recital „Școala Veche” dedicate domnitorului Ștefan cel Mare. Ziua se încheie cu un spectacol de foc și vedeoproiecție prezentat de trupa ArtGotica din Sibiu, ce va avea loc în fața Muzeului de Artă, de la ora 20. (C.I.)