0:00

Gabriela Banu, inspector şcolar general adjunct: Avizele psihologice se acordă foarte uşor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

*„Din păcate sunt și profesori care nu sunt întregi la cap și totuși merg în fața elevilor”, a declarat Gabriela Banu, inspector şcolar general adjunct

* peste 6.000 de cadre didactice deţin avizul psihologic pentru acest an

* a scoate din învăţământ un profesor reclamat că e bolnav presupune un şir lung de procese, contestaţii şi amânări

În județul Neamț, potrivit reprezentanților ISJ, toate cadrele didactice au aviz psihologic care arată, cel puțin pe foaie, că au voie să predea elevilor. Avizul psihologic reprezintă unul din criteriile obligatorii pentru angajarea profesorilor. Avizul este valabil un an și poate fi eliberat de psihologii care fac dovada deținerii atestatului de liberă practică în specialitatea psihologia muncii și organizațională, emis de Colegiul Psihologilor din România.

„Nu e întreg la cap, dar a primit aviz”

Peste 6.000 de cadre didactice au făcut dovada că sunt întregi la minte în acest an. În realitate, așa cum ne-a spus Gabriela Banu, inspector școlar general adjunct al ISJ Neamț, există și persoane care nu au ce căuta la catedră. „Din păcate sunt și profesori care nu sunt întregi la cap și totuși merg în fața elevilor. Nu am cum să dovedesc acest lucru, dar îți dai seama din discuțiile purtate cu ei. Stau de vorbă cu mulți și îmi fac cruce când mă gândesc că ajung în fața elevilor. Nu e întreg la cap, dar a primit aviz. Și avizele astea se dau prea ușor”, a declarat Gabriela Banu. Avizul valabil un an de zile poate pune la adăpost o persoană cu grave probleme de comportament. Ușurința cu care se dau avizele și posibilitatea de a alege medicul psiholog reprezintă oportunitatea fiecărui profesor cu probleme da a pune mâna pe actul necesar. „Gândiți-vă că un psiholog evaluează profesorul în câteva minute. S-ar putea ca pe moment profesorul să aibă o atitudine bună, să treacă testul, dar asta nu înseamnă că la catedră va fi același om. Să spunem că totuși un psiholog nu dă avizul. Profesorul se poate duce la alt cabinet de specialitate să și-l ia. Și-atunci, de unde știm noi că respectivul este întreg la minte?”, a precizat Gabriela Banu.

Teama de avize psihologice

Pentru a dovedi că un dascăl nu este întreg la minte trebuie să fii pregătit pentru orice. De la ISJ Neamț am aflat că un profesor suspectat de probleme de comportament, nu poate fi obligat să repete avizul. Cel mult se poate verifica dacă avizul a fost eliberat de o persoană autorizată. În lipsa unor dovezi clare, profesorul bolnav poate preda elevilor, cel puțin pentru un an, fără probleme. „Atunci când se face o reclamație împotriva unui profesor suspectat că are probleme de ordin psihic trebuie să vii cu dovezi clare. Ar trebui filmat, ar trebui înregistrat. În caz contrar, profesorul, pe baza avizului psihologic, poate da în judecată pe oricine îi aduce acuze. Cei mai mulți se feresc să intre în astfel de procese. E foarte greu să dovedești că este bolnav. Este vorba de contestații, de amânări de procese fără sfârșit”, a menţionat Gabriela Banu.

Așadar, până când nu se întâmplă o nenorocire sau cât timp nu vor exista camere de supraveghere în fiecare clasă, profesorii cu probleme psihice pot preda elevilor fără niciun impediment.

Marian TEODOROF

Articolul precedentNu-i ajută, dar îi acuză!
Articolul următorCUVÂNT DE ÎNVĂŢĂTURĂ SPIRITUALĂ AL ZILEI