salmo caricatura

România este țara în care micii conviețuiesc de minune cu miticii. Nu s-au supărat românii când li s-au scumpit gazul și curentul, apa potabilă și menajeră, dar a izbucnit un adevărat scandal național când europenii au vrut să interzică micul tradițional, cu bicarbonat en-gros. Să fi văzut spume la gură, indignare, prim-ministru și guvern ce se luptă pe baricade la Bruxelles și, în final, victoria mitică s-a produs: micii au fost acceptați și miticii s-au putut ghiftui fericiți în continuare.

Necazul a venit de la niște neaveniți de inspectori, care s-au apucat deunăzi să confiște caserole de mici, bănuite de a fi infestate cu Salmonella. Pe etichete scria clar numele producătorului, scria locul unde au fost produși, etc. Evident, știrea a fost preluată de televiziuni, care au făcut cunoscute pericolele la care se expun cei care consumă așa ceva. S-au luat declarații grave, de la niște atotștiutori, care au avertizat că putem chiar muri dacă păpăm micii respectivi. Cu sufletul la gură, cu ochii pe frigider și mâna pe telefon, să ne sunăm neamurile cu gusturi carnivore, am așteptat să ne lumineze cineva ce să nu mâncăm, numele produsului, cine e producătorul, etc. Am așteptat degeaba, nimeni nu a comunicat acest, pardon de expresie, mic amănunt al scandalului.

Am apelat, conștiincios la organele de stat cu drept de control, cu atribuții de prevenire și mentalitate de funcționari în ADN. Adică la cei de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și la cei de la Protecția Consumatorilor. Ce credeți că ne-au răspuns: ”Păi, noi nu vă putem spune firma, că nu ne permite legea! După ce apar analizele, o să vedem ce și cum!” Reacția în fața unui astfel de răspuns nu poate fi decât una: ????!!!!

În fața acestei nerușinări, prostii, indolențe mentale, nepăsări, frici interesate, neomenii, nu mai poți avea altă reacție. Mentalitatea de struț, care-și vâră capul în gunoi ca să protejeze propria slujbă, fără să-i pese de oamenii pe care este pus să-i protejeze, este caracteristica perfectă a funcționarului din țara miticilor. Ce-ar fi de făcut? Să căutăm vinovați? Cine-i mai vinovat: cel care a produs micii, care se presupune că este controlat, sau cei pe care-i doare în dos de populație, care nu vor, din teamă și interes, să ne prevină ce să nu cumpărăm și de unde sau ce să aruncăm din ce-am cumpărat.

Noi credem că oficialii de la DSV și Protecția firmelor care îmbolnăvesc consumatorii (adică Protecția Consumatorilor) ar trebui să plece acasă imediat. Fără discuții, fără tergiversări, fără milă. Iar prefectul de Neamț, dacă vrea să fie respectat, trebuie să ia măsuri, atât cât poate, și să-i demită rapid. (V. BĂLĂNESCU)

Articolul precedentTârgnemțenii vor farmacii non-stop
Articolul următorMărturia unui prizonier în Siberia

5 COMENTARII

  1. nea valentin ! laso mata mai moale cu prefectul si DEMITERILE ! SI PREFECTUL si SEFUL DSV SUNT AMBII DIN ROMAN ! CE VRETI AU AJUNS unii de pe malul apei recte MPLDOVA ori SIRET SA conduca un JUDET si MUNICIPIU.ASTA E

  2. Nu vreau sa iau apararea Prodprosperului dar din cate stiu eu, acolo nu au abator, ei luand carcasele din alta parte! Inseamna ca vina e a abatorului de unde au luat carcasele ca nu au facut analizele la carne corect!!! Posibil sa gresesc! Oricum in cazul firmelor ce se ocupa de prelucrarea carnii se stie ca numic nu se pierde totul se…

  3. miluca,face parte din cei care,protejati de baietii aia cu ochi albastri,au reusit sa treaca in 1990 cu “caruta”plina cu bani,demarand tot soiul de afaceri.
    Protejat era atunci si se pare ca e tot la fel si astazi.
    Cred ca mister Iacoban,ne-ar putea spune mai multe,amandoi lucrand pana in ’90 in aceeasi breasla,comertul cooperatist

Comments are closed.