pietricica turism

“Dragu-mi era satul nostru cu Ozana cea frumos curgătoare și limpede ca cristalul, în care se oglindește cu mâhnire Cetatea Neamțului de atâtea veacuri!” – Ion Creangă

Sezonul estival din acest an a scos la suprafață starea deplorabilă în care se află albia și malurile râului Ozana. Peste tot se pot vedea cu ochiul liber maldăre de gunoaie: pet-uri, cauciucuri, încălțăminte, haine, năvoade abandonate, bucăți de tablă, cartoane, cutii din plastic și chiar bucăți de saltele și canapele. Toate acestea, stau tolănite la soare, fără ca vreo autoritate sau vreun ONG care apără mediul doar pe hârtie şi din bani publici să facă ceva.

Situaţia este similară şi pe varianta ocolitoare a orașului (str. Castanilor). Pe locul unde ar fi trebuit să existe o pubelă sau un tomberon sunt împrăștiate, pe zeci de metri, maldăre de gunoaie. Unele au ajuns chiar pe digul Ozanei. Câinii comunitari și cerșetorii și-au făcut datoria.

Doar autoritățile nu se înghesuie să și-o facă, probabil, din cauza absenţei multor angajați, care și-au luat concediu, care pe bani proprii, care trimiși de primărie la mare pe la vreun curs de perfecționare!

Lipsa de reacție a autorităților locale nu absolvă cu nimic carenţele de educație ale unor cetățeni ai orașului Târgu-Neamț, care-și lasă sau își aruncă intenționat gunoaiele pe albia și malurile râului Ozana.

La vederea fotografiilor, viceprimarul Vasile Apopei a reacționat: “Pe albia râului nu putem interveni, pentru că aparține celor de la Apele Române. Dar chiar și așa, îi vom contacta zilele acestea ca să participe săptămâna viitoare alături de noi la o acțiune de ecologizare. De malurile Ozanei noi răspundem, la fel și de varianta ocolitoare. Voi solicita celor de la Social să iasă cu beneficiarii ajutorului social la o curățenie pe toate malurile. Am în vedere ca în fiecare săptămână să aibă loc câte o acțiune de curățenie pe malurile Ozanei. Însă, aici mai intervine și educația unor cetățeni care lasă de dorit”.

Alte fotografii:

(C.T. STURZU)