„De-a arhitectura” este un program cultural promovat de un grup de membri ai Ordinului Arhitecților din România (Asociația „De-a Arhitectura”), care familiarizează elevii cu noțiuni de arhitectură și urbanism, introduse prin observare directă și aplicate creativ. Pentru ca să se simtă confortabil în oraşele de mâine, copiii ar trebui să înceapă să se uite în jur cu un ochi „antrenat”, să înveţe că lucrurile se pot schimba şi cum se poate face asta. Educaţia legată de mediul construit şi arhitectură nu se regăseşte în programa şcolară. Arhitectul Iulian Negru a lucrat ca voluntar pentru Asociația „De-a arhitectura” un an la Școala generală Cordun, cu o clasă a IV-a și s-a simțit foarte bine. A realizat cât de inventivi pot fi copiii în domeniul construirii. A realizat cu acei copii chiar și o machetă a „orașului viitorului”.
Iulian Negru și-a deschis recent o galerie. Nu numai de artă, ci și de arhitectură. Mai nou, în cadrul acestei galerii, Iulian Negru a înființat „Grădinița de arhitectură”, un proiect care se trage din experiența lui cu „De-a arhitectura”. Proiectul își propune să instruiască elevii înscriși în privința unor noțiuni generale din arhitectură, cum ar fi: lumina și umbra în arhitectură, reprezentările grafice în arhitectură, locuința și evoluția ei, așezări rurale și urbane. Cursul cuprinde și activități practice: desen de arhitectură, natură statică, desen în aer liber, planul casei, macheta casei, casa viitorului, ș.a. Cursul se desfășoară în perioada 10 iunie-9 septembrie și la final copiii vor aduna într-o expoziție de grup tot ce au lucrat. Vor primi de asemenea și premii.
„I-am spus «Grădinița de arhitectură», fiindcă după cursul ăsta copiii n-or să iasă arhitecți, dar or să știe ce înseamnă arhitectură, or să aibă bazele unui viitor student la arhitectură”, a declarat Iulian Negru.
Programa cursului este gândită şi construită pentru a-i ajuta pe copii să îşi dezvolte o serie de abilităţi şi aptitudini care sunt mai puţin utilizate în procesul de învăţământ tradiţional: aptitudinile de interpretare şi abstractizare, de reprezentare şi de exprimare vizuală, simţul spaţial, creativitatea, abilităţile de colaborare, comunicare şi lucru în echipă. (D.A.)