Vasile Baghiu, fostul primar de Săvineşti, a fost condamnat astăzi, 18 februarie, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare – pe un termen de încercare generos, de 5 ani şi jumătate, – şi la plata a 116.229,91 lei către primărie, instituţia care a avut calitatea de parte civilă în proces.

Credit: Wesley VanDinter/iStockphoto.com.
Credit: Wesley VanDinter/iStockphoto.com.

Instanţa a decis, de asemenea, ca pe durata pedepsei principale (deci timp de 3 ani şi jumătate) Vasile Baghiu să nu aibă „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat”. Pe durata termenului de încercare, condamnatul are de îndeplinit o serie de obligaţii către Serviciul de Probaţiune Neamţ, inclusiv aceea de a anunţa orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile. În caz contrar sau în situaţia în care săvârşeşte o nouă infracţiune, se revocă suspendarea pedepsei şi are de executat 3 ani şi jumătate de închisoare.

Infracţiunea pentru care a fost trimis în judecată fostul primar este cea de „abuz în serviciu contra intereselor publice, având ca urmare crearea unui avantaj patrimonial pentru sine sau pentru altul, în formă continuată” . El a fost auzat că a păgubit Primăria Săvinești cu peste 2,2 miliarde de lei vechi. Anchetatorii au stabilit că, în ultimul an al mandatului său, Baghiu a făcut nişte compensări cu Ga Pro Com Chemicals, în sensul că firma de îngrăşăminte ar fi plătit în natură taxele şi impozitele pe care le datora primăriei. Fostul primar a declarat în anchetă că îngrăşămintele n-au fost găsite la primărie, pentru că el le-a livrat altor firme către care administraţia locală avea datorii, iar acest lucru este perfect legal. Pentru a se stabili cum s-au făcut exact compensările, cine datora bani primăriei şi cine avea de primit, dar mai ales cum au ajuns îngrăşămintele de la primărie la firme din Piatra Neamţ şi apoi la Bacău, s-a dispus efectuarea unei expertize, încă din faza urmăririi penale. Experţii au stabilit că achiziţiile s-au făcut fără respectarea legii şi că îngrăşămintele n-au fost niciodată recepţionate şi incluse în inventarul primăriei.

Daniel Horciu, actualul primar de Săvineşti, care a avut câteva discuţii cu reprezentanţii combinatului, pare să fie mulţumit de hotărâre, deşi suma dispusă de instanţă e cam jumătate din prejudiciul iniţial: „Cel puţin ştiu că pot scădea banii ăştia de la mine, dacă trebuie să-i plătească el”.

De unde va plăti Vasile Baghiu e mai greu de dedus. Bunurile lui au fost deja împărţite copiilor, nu mai are decât un teren de vreo 3 hectare, aflat în litigiu cu alte rude, iar dacă ar fi să i se oprească din pensie, legea stabileşte „stavilă” la 30% din venitul lunar, deci ar dura zeci de ani pănă să achite 119.000 de lei. Însă decizia Judecătoriei Piatra-Neamţ este abia prima luată în acest dosar şi poate fi atacată la Tribunal, în termen de 10 zile.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentSituație dramatică în Neamț: profesorii vor rămâne pe drumuri! Lista școlilor care dispar
Articolul următorZece percheziții la contrabandiști
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.