Scăderea populației școlare, consecință a scăderii demografice la nivel național, va face ca, de la an la an, unele școli să fie închise, iar mulţi profesori să-și piardă locurile de muncă. Inspectorii școlari au operat deja modificări în rețeaua școlară pentru anul 2016-2017, iar concluziile sunt alarmante.

DSCN0542Din toamnă, două şcoli din Neamţ îşi vor pierde personalitatea juridică, pentru că nu mai au minimum 300 de elevi, cât cere legea. Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Piatra-Neamţ va dispărea, urmând să fie absorbită de Seminarul Teologic Ortodox “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. În aceste condiții, seminarul își va schimba denumirea în Liceu Teologic. O altă unitate ce va pierde personalitatea juridică, tot din cauza scăderii numărului de copii, este Școala Gimnazială Doljești, aceasta urmând să fie transformată în structură. La Bicazu Ardelean, școala de la Telec se va transforma în grădiniță. În comuna Bodești, se va închide școala primară de la Oșlobeni. În comuna Crăcăoani, se va închide școala primară de la Mitocu Bălan. La Piatra Șoimului, școala primară va deveni grădiniță, iar la Răucești dispare o structură.

Din toamnă, va dispărea și Grădinița Nr. 12 (de la Școala Gimnazială ”Elena Cuza” din Piatra-Neamț).

 • Profesorii nu vor mai avea cui să predea

Potrivit datelor furnizate de inspectorii școlari, situația este una dramatică. Numai anul viitor vor fi aproximativ 40 de profesori din județul Neamț care nu vor mai avea cui să predea. „E o situație îngrijorătoare, dacă ținem cont de faptul că, spre exemplu, în această toamnă termină clasa a IV-a 4.630 de elevi, iar anul viitor vor termina 3.913 elevi. Asta înseamnă peste 700 de elevi care dispar din sistem. Sunt aproape 30 de clase. Practic, profesorii rămân fără obiectul muncii”, a precizat inspectorul Constantin Mircea Corlățeanu, de la ISJ Neamț.

Ca o imagine de ansamblu, în 2002, în județ, existau 105.600 elevi, iar în anul școlar 2014-2015 au fost înregistrați 78.000 de elevi. Cu 26% mai puțin.

Marian TEODOROF

3 COMENTARII

 1. Un articol care a produs panica in randul locuitorilor comunei Bicazu Ardelean, ma obliga in calitate de reprezentant legal al scolii, sa clarific unele aspecte denaturate in continutul acestuia: ,,La Bicazu Ardelean, școala de la Telec se va transforma în grădiniță”. In virtutea unei corecte informari, reteaua scolara care functioneaza in prezent, dar si in viitorul an scolar, conform solicitarii Consiliului Local, este formata din:
  – Scoala Gimnaziala nr. 1, Comuna Bicazu Ardelean, scoala cu personalitate juridica;
  – Scoala Gimnaziala nr. 2 Telec (structura);
  – Gradinita cu Program Normal Telec (structura), cunoscuta pana anul trecut sub denumirea de Scoala Primara Tosorog, denumire incorecta, dat fiind faptul ca Tosorog nu reprezinta o unitate administrativa a comunei Bicazu Ardelean, ci un trup de sat apartinand satului Telec. Incepand cu anul scolar prezent (2015-2016), functioneaza numai gradinita cu denumirea corecta mentionata mai sus, ciclul primar de aici fiind comasat Scolii Gimnaziale nr. 2 Telec, datorita numarului mai mic de 12 elevi prevazut de legislatie, acestia fiind transportati cu microbuzele din dotarea primariei.
  Asadar, asigur pe toti cetatenii comunei sa nu fie ingrijorati in aceasta privinta, pentru ca in viitorul cel putin apropiat, nu vor fi disponibilizari in randul personalului didactic, iar structura actualei retele scolare nu va suferi modificari. Ar fi recomandat ca inainte de a publica astfel de informatii, domnii ziaristi sa se informeze direct la sursa. Deontologia profesionala obliga (in speranta ca exista ). Le stam la dispozitie cu stima si onoare.

  Profesor Cornel Duculescu, directorul Scolii Gimnaziale nr. 1, Comuna Bicazu Ardelean.

 2. Oamenii care nu au posibilități , ce o sa facă cu copii??? Nu o săi mai dea la școala ?il loc sa sa meargă la școala sa le dea o educație ,voi vreți sa Închideți scoli!!! Asta este de necrezut!! Asta este țara noastră , țara in care trăim fraților!! Ce viitor vor sa mai aibă acești copilași !!!…. De asta pleca părinții in străinătate ,ca la noi la nimeni!!

 3. Domnule Cornel Duculescu, vorbiti cu consilierii locali si incercati sa le explicati cum arata reteaua scolara din Bicazu Ardelean. Dansii sunt cei care au folosit in Hotararea de Consiliu Local, pe care au inaintat-o Inspectoratului Scolar, numele Telec (in loc de Tosorog). Informatiile, asa cum le gasiti in articol, au fost preluate mot a mot de la ISJ Neamt.

Comments are closed.