0:00

Formaţii participante la festivalul „Steaua sus răsare”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Izvoarele Borcutului” Borca

Ansamblul de datini şi obiceiuri de iarnă “Izvoarele Borcutului” este format din colindători, pluguşor şi Jocul caprei. Instructorul ansamblului, Petrică Iliescu, director al Căminului Cultural Borca, aminteşte, vorbind despre palmaresul formaţiei pe care o păstoreşte, despre aprecierile concretizate în diplome şi premii la Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă organizat de Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu, la Festivalul interjudeţean de tradiţii şi obiceiuri “Leru-i ler…” de la Braşov şi la Festivalul naţional de tradiţii şi obiceiuri de iarnă  “Steaua Sus Răsare” de la Piatra Neamţ. Programul prezentat la ediţia din acest an este format din colinde, Pluguşorul şi “Jocul caprei de la Borca”, un moment autentic, specific zonei de vest a judeţului.

 « Sumănarii de la Trifeşti »

 Un director de cămin  cultural mândru de formaţia sa este doamna Elena Vasilica Casămândră. Ea ne povesteşte o pagină de istorie culturală: “În anul 1971, descoperind frumuseţea sumanelor ţinute în lăzile de zestre, învăţătorul Dumitru Stoean a avut iniţiativa organizării unei formaţii care să reprezinte comuna Trifeşti la una dintre primele ediţii, cea din 1972, ale  Alaiului de Obiceiuri şi Tradiţii de  Anul Nou. Datorită autenticităţii şi frumuseţii costumelor, dar şi calitatea programului artistic, peste un an, în 1973, formaţia noastră a fost invitată la Televiziunea Română. Tot atunci şi tot la Bucureşti, «Sumănarii» noştri au luat Locul I pe ţară! Au urmat participări numeroase peste tot în ţară, cele mai importante premii fiind cucerite la Iaşi (1991), Constanţa, Sfântu Gheorghe (Covasna), Alba Iulia. Formaţia a susţinut spectacole şi la “Muzeul Satului” din Bucureşti, pentru ca apoi faima să o ajute să treacă şi frontierele, ajungând la Căuşeni sau la Chişinău, în Republica Moldova. Grupul nostru cuprinde douăzeci de urători de vârste care se întind pe parcursul a trei generaţii. Ei poartă sumane, care au peste o sută de ani vechime, pot spune chiar unice în ţară, confecţionate de un singur om, meşterul Habagiu, cel care, din păcate, n-a lăsat nimănui moştenire secretul meşteşugului său. Sumanele sunt ţesute din lână bătută, sunt cusute manual cu şnur tot din lână. Din recuzita grupului nu lipsesc dobele, buhaiul, harapnicele, zurgălăii, cârâitoarea, fluierul, şi cornul de vânătoare. Până acum zece ani aveam şi un plug tras de boi.” Cei din Trifeşti vor sosi la Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă “Steaua Sus Răsare” cu un alai de urători care, aşa cum ne-a descris doamna Casămândră, vor ura (de bine!), pornind de la tradiţionalul Pluguşor.

 Formaţia „Datini şi Obiceiuri” Taşca

 Formaţia este instruită de Nicu Daniel Grasu, va prezenta publicului aflat în spaţiul de la Curtea Domnească un program în care nu vor lipsi jocul Caprei şi al Ursului de la Taşca.

 Ansamblul ”Aşa-i datina la noi” Timişeşti

 Este condus de cunoscutul meşter Ion Albu, a fost  format în anul 1978, “cu anumite schimbări după timp”, aşa cum declară însuşi artistul popular. ”Formaţia conţine treizeci de membri, de la etatea de paisprezece ani, până la cea de şaizeci şi cinci. Am participat la multe festivaluri din ţară şi străinătate. Repertoriul ansamblului este format din jocul urşilor, al caprei, al cerbului, din urători şi «moşnegi». De-a lungul vremii am mai colaborat cu Grupul Folcloric de Arnăuţi Dumbrava – Timişeşti, condus de către viceprimarul Dumitru Stainovici şi cu Capra mută de la Preuţeşti, grup condus de Mircea Diaconescu”, a mai completat Ion Albu.

Articolul precedentFestivalul de datini şi obiceiuri “Steaua sus răsare”
Articolul următorSăptămâna „Carmen Saeculare” în judeţ