Până astăzi, 10 mai, sunt confirmate infectate COVID 100 de persoane îngrijite în Centrul de recuperare pentru persoane cu handicap de la Păstrăveni. Sunt și 67 dintre salariații centrului confirmați pozitiv. Este cel mai mare focar din județul Neamț, după ce Direcția de Sănătate Publică Neamț a început testarea masivă. Primele cazuri au apărut pe 1 mai, două tinere din centru fiind internate în Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, iar o tânără, de 36 de ani, a decedat pe 4 mai. Unul dintre medicii angajați ai centrului a fost internat în spital tot pe 1 mai, iar în câteva zile a fost externat, după două teste negative consecutive în decurs de o zi.
Al doilea centru de stat în care a izbucnit focarul de COVID este la Centrul de zi pentru copilul cu dizabilități Piatra-Neamț, fost Sancta Maria. Aici au fost confirmați pozitivi 13 tineri și 6 angajați. „A fost testat personalul din 39 de centre publice și private, pentru copii, vârstnici și persoane cu dizabilități. Au fost recoltate 903 probe. În urma acestei acțiuni și a anchetelor epidemiologice au fost depistate 2 focare Covid-19 în 2 centre rezidențiale pentru persoane cu dizabilități din Piatra Neamț și Păstrăveni. A fost testat tot personalul și toți beneficiarii Centrului rezidențial pentru copilul cu dizabilități Piatra Neamț – 105 persoane. Au fost primite 96 de rezultate din care 19 pozitive pentru 6 salariați și 13 tineri. Personalul a fost internat în spital în vederea izolării și tratării. Tinerii, asimptomatici, au fost izolați în cadrul centrului, într-un pavilion separat, au fost evaluați de către medici infecționiști și sunt monitorizați de către personalul de specialitate al centrului. La Centrul de Recuperare Păstrăveni au fost testate 387 de persoane. Au fost primite 361 de rezultate din care 167 pozitive – 67 salariați și 100 de beneficiari. Salariații covid pozitivi, aflați în izolare preventivă la domiciliu au fost internați. iar familiile au fost plasate în izolare la domiciliu”, a precizat dr. Mirela Grădinaru, putătorul de cuvânt al DSP Neamț.
Al treilea focar COVID a apărut tot la începutul lunii mai, în azilul particular pentru bătrâni de la Almaș, unde sunt confirmați 11 bătrâni și 4 salariați, toți internați în spital, potrivit DSP Neamț.
Comunicatul integral al DSP Neamț despre situația din centrele rezidențiale:
„Comunicat de presă – situația testărilor în centrele rezidențiale din județul Neamț
Având în vedere Recomandările de prioritizare a testării pentru COVID-19 ale Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) din data de 16 aprilie 2020, Direcția de Sănătate Publică Neamț a început testarea personalului de îngrijire din căminele de bătrâni. Testarea acestora trebuia efectuată de 2 ori pe lună, la începutul fiecărei perioade de izolare preventive la locul de muncă, conform Ordonanței militare nr. 8 din 09.04.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Perioada de testare a fost convenită de comun acord cu conducerea fiecărei unități.
Au fost recoltate probe din 21 cămine de bătrâni publice și private. De asemenea, în aceeași perioadă, după analizarea situației din teren a fost testat suplimentar și personalul a 3 unități aflate în subordinea DGASPC Neamț cu număr mare de rezidenți, respectiv cu rezidenți în vârstă. Au fost recoltate 245 de probe.
Au fost primite rezultate pozitive pentru 2 persoane, asimptomatice, salariate ale unui cămin de bătrâni. În cadrul anchetei epidemiologice a fost testat întreg personalul și toți bătrânii rezidenți în centru. 15 persoane – 4 angajați și 11 rezidenți au fost confirmați COVID. Persoanele au fost internate în spital în vederea izolării și tratării.
Prin Metodologia de supraveghere actualizată în data de 28 aprilie 2020, a fost extinsă testarea pentru COVID-19 pentru personalul de îngrijire din toate tipurile de centre rezidențiale. A fost testat personalul din 39 de centre publice și private, pentru copii, vârstnici și persoane cu dizabilități. Au fost recoltate 903 probe.
În urma acestei acțiuni și a anchetelor epidemiologice au fost depistate 2 focare Covid-19 în 2 centre rezidențiale pentru persoane cu dizabilități din Piatra Neamț și Păstrăveni.
A fost testat tot personalul și toți beneficiarii Centrului rezidențial pentru copilul cu dizabilități Piatra Neamț – 105 persoane. Au fost primite 96 de rezultate din care 19 pozitive pentru 6 salariați și 13 tineri. Personalul a fost internat în spital în vederea izolării și tratării. Tinerii, asimptomatici, au fost izolați în cadrul centrului, într-un pavilion separat, au fost evaluați de către medici infecționiști și sunt monitorizați de către personalul de specialitate al centrului.
La Centrul de Recuperare Păstrăveni au fost testate 387 de persoane. Au fost primite 361 de rezultate din care 167 pozitive – 67 salariați și 100 de beneficiari. Salariații covid pozitivi, aflați în izolare preventivă la domiciliu au fost internați iar familiile au fost plasate în izolare la domiciliu.
Salariații covid pozitivi aflați în izolare preventivă în centru, fiind asimptomatici vor rămâne în carantină și vor îngriji beneficiarii covid pozitivi.
Beneficiarii sunt asimptomatici, conform examinării clinice efectuate de către o echipă de medici infecționiști. Datorită patologiei de fond și a nevoilor de îngrijire și supraveghere permanentă vor rămâne în centru și vor fi monitorizați de către personalul de specialitate.
Circuitele funcționale din unitate, vor fi adaptate nevoii de izolare a beneficiarilor și salariaților covid pozitivi.
Măsurile au fost luate de Direcția de Sănătate Publică Neamț în colaborare cu Institutul Național de Sănătate Publică și înștiințarea Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.
Direcția de Sănătate Publică Neamț continuă anchetele epidemiologice, se preocupă de starea rezidenților și caută soluții împreună cu toate instituțiile implicate – Prefectura, DGASPC, unitățile sanitare, IPJ și autoritățile publice locale”.
(C.I.)