0:00

Asociația de Ecoturism din România (AER) a realizat un sondaj de opinie în rândul afacerilor de mici dimensiuni din destinații cu profil de ecoturism. Studiul a fost realizat în perioada 1-5 mai și a inclus intervievarea a 119 respondenți, dintre care pensiuni (73%), agenții de turism (12%) și ghizi (15%). Aceștia reprezintă afaceri de mici dimensiuni din diverse destinații: Eco Maramureș, Pădurea Craiului, Țara Dornelor, Țara Hațegului-Retezat, Băile Tușnad, Colinele Transilvaniei, Ținutul Zimbrului, Delta Dunării și Zărnești-Piatra Craiului.

„Nevoia studiului a apărut ca urmare a gradului ridicat de incertitudine privind reluarea activității economice și implicit a celei turistice în contextul epidemiei de COVID-19. Deși se cunoaște faptul că, începând cu data de 15 mai, starea de urgență nu va mai fi prelungită și o parte din restricții vor fi ridicate, nu există încă un set clar de măsuri de siguranță sanitară specifice diferitelor tipuri de servicii din turism. Studiul urmărește identificarea nevoilor micilor întreprinzători din turism care reprezintă o bună parte din afacerile din zona rurală”, precizează AER, pe site-ul propriu.

Aproape jumătate dintre micii întreprinzători din turism nu au apelat la măsurile de sprijin economic, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Pensiunea La Roata, din Gura Humorului (Suceava)

46% dintre respondenți afirmă că nu au apelat la măsurile de sprijin economic din perioada stării de urgență. „Întrucât aceștia reprezintă în special afaceri foarte mici, fără angajați, cum ar fi mici pensiuni sau ghizi turistici ce lucrează pe cont propriu este de așteptat că nu s-au regăsit în setul de măsuri existent până la începutul lunii mai 2020”, explică AER.

92% dintre cei care au răspuns la sondaj spun că au în plan să implementeze măsuri suplimentare de protecție, în timp ce 8% nu s-au gândit încă la așa ceva. Este absolut clar că „activitatea nu poate fi reluată fără implementarea unor măsuri suplimentare de siguranță sanitară care să asigure un grad ridicat de protecție al oaspeților, angajaților dar și comunității locale din destinație”, potrivit realizatorilor sondajului.

De asemenea, 37% dintre cei intervievaţi consideră că setul de măsuri de siguranță trebuie să fie elaborat de către autoritățile centrale (Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei și Mediului de Afaceri-Direcția de Turism), iar 41% apreciază că ei înșiși sunt responsabili de elaborarea acestor măsuri. Sondajul integral poate fi consultat AICI. (M. CONSTANTINESCU; FOTO: AER)

Articolul precedentSpitalul Județean a primit două ventilatoare de la Ministerul Sănătății
Articolul următorFocar cu 167 infectați COVID în centrul pentru persoane cu handicap de la Păstrăveni
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.