0:00

Marele actor de teatru și film Florin Piersic (78 ani), a debutat pe scenă, la Piatra Neamț, pe 3 octombrie 1958, în piesa “Vicleniile lui Scapin” de Moliere, în rolul Sylvestre. Apoi, a jucat în “Orologiul Kremlinului” de Nikolai Pogodin unde-l interpreta pe Rîbakov. Florin Piersic n-a stat decât o singură stagiune la Piatra Neamț. În toamna anului următor a debutat pe scena Teatrului Național din București cu rolul Alexei din “Tragedia optimistă”. La 10 ani de la “urcarea oficială” pe scena Teatrului Tineretului, Florin Piersic urma să ajungă din nou la Piatra Neamț, pentru a încheia filmările la “Columna”, după ce, cu o vară înainte, terminase turnarea unei secvențe spectaculoase la “Frumoasele vacanțe”. (Ana MOISE)

 FLORIN PIERSIC, debut la Teatrul Tineretului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Am constituit primul colectiv al teatrului din Piatra Neamt”

“Cum a început activitatea dv. artistică?

– Când eram elev de liceu la Cluj doream să devin medic veterinar. Sfătuit însă de câțiva colegi m-am prezentat în fața unei comisii de verificare de la IATC, care ținea examene preliminare prin orașele țării. Astfel am ajuns student la teatru, iar în 1958 am făcut parte din promoția care a constituit primul colectiv dramatic al teatrului din Piatra Neamț.

Ce amintiri păstrați din perioada petrecută la Piatra Neamț?

– A fost o experiență foarte interesantă: foști colegi de studii deveniserăm colegi pe aceeași scenă. Eram un colectiv entuziast: Leopoldina Bălănuță, Cosma Brașoveanu, George Popovici-Poenaru, Radu Voicescu, Valentin Plătăreanu, Anastasia Matache. Jucam în piese pe care le pregătisem la institut și căutam să fim la înălțimea unei trupe cu experiență. Îmi aduc aminte că în timpul unui spectacol «Vicleniile lui Scapin» (prezentat la Bicaz), Cosma Brașoveanu, interpretul rolului principal, s-a îmbolnăvit și nu a mai putut apărea pe scenă în partea a doua a piesei. În această situație neobișnuită, pentru a nu se întrerupe spectacolul, noi, ceilalți interpreți, am spus și replicile sale, adaptându-le ad-hoc și căutând ca spectatorii să nu sufere cu nimic de pe urma incidentului!

Menținându-ne în domeniul teatrului: ce a urmat apoi?

– Din 1959 joc pe scena Naționalului bucureștean, unde am debutat cu rolul Alexei, din «Tragedia optimistă». Au urmat apoi, printre altele, rolurile din «Orfeu în infern», «Discipolul diavolului», «Macbeth», «Înșir-te mărgărite», «Maria Stuart», «Mașina de scris», «Din jale se întrupează Electra», «Vedere de pe pod», «Oameni și șoareci», «Heidelbergul de altădată».

FLORIN PIERSIC, debut la Teatrul Tineretului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Colaborarea cu Gopo mi-a plăcut foarte mult”

Când ați început să jucați în film?

– În 1958 an debutat cu rolul Tănase din «Ciulinii Bărăganului», în regia lui Louis Daquin. În același an am fost la Festivalul de la Cannes. Aici m-a descoperit… Gopo și am jucat apoi în filmele sale: «O poveste ca în basme», «S-a furat o bombă», «Pași spre lună», «De-aș fi Harap Alb». Colaborarea cu Ion Popescu Gopo mi-a produs multă plăcere și aș vrea să mai joc în filmele acestui regizor plin de idei ambițioase. Din păcate, deocamdată nu m-a mai solicitat. Probabil din lipsa unui scenariu.

Şi celelalte filme în care ați jucat?

– Au fost experiențe utile, iar interpretarea unor roluri mi-a produs satisfacții dintre cele mai neașteptate: jucându-l pe Petre Orșa din «Aproape de soare» am obținut o diplomă de oțelar pentru cât am muncit la unul din furnalele hunedorene în perioada filmării! Am fost apoi, pe rând, prințul Minski din «Neamul Şoimăreștilor», soldatul Duțu din «Tunelul», soldatul Franquilon din «Şapte bărbați și o fetișcană».

În ce filme vă vom mai vedea?

– Mai întâi în «Frumoasele vacanțe», unde joc rolul unui arhitect. Am terminat de curând filmările într-o producție sovietică («Eliberarea Europei») în care interperetez rolul lui Otto von Scortzeny, un spion de-al lui Hitler. De asemenea, se apropie de sfârșit filmările pentru «Columna» (regia Mircea Drăgan) în care mi s-a încredințat rolul romanului Sabinus.

FLORIN PIERSIC, debut la Teatrul Tineretului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ce va urma?

– În vara aceasta voi juca în «Bătălia pentur Roma» – film istoric al regizorului american Robert Siodmak, turnat pe platourile de la Buftea pentru o casă de filme vest-germană. Vor fi două serii, vor juca actori români și străini, acțiunea filmului se petrece în secolul VI e.n., iar eu voi interpreta rolul principal: Witichis. Deocamdată nu știu mai multe! Voi continua și filmările pentru serialul românesc «Cosmin, fiul zimbrului».

Cosmin din ce categorie de roluri face parte?

– Am îndrăgit toate rolurile pe care le-am interpretat, dar Gruia-Grozovanu la radio, Harap-Alb în film, Făt-Frumos pe scena teatrului și Cosmin, în serialul televiziunii, au fost roluri care mi-au produs o deosebită satisfacție sufletească prin faptul că am avut posibilitatea să înfățișez spectatorilor sau ascultătorilor pe acești eroi de basm și legendă ai copilăriei poporului nostru.

“Preferințele mele sunt pentru teatru”

Unde vă place să jucați mai mult: în film sau în teatru?

– Preferințele mele sunt pentru teatru. E o artă care oferă mai multe posibilități pentru crearea personajelor. Interpretarea unor roluri dificile, care au necesitat trecerea de la mimă la roluri de compoziție, mi-a dus mari satisfacții și, din acest punct de vedere, turneul la Budapesta, Viena și Belgrad cu piesa «Oameni și șoareci» de John Steinbeck, în care interpretez rolul lui Lennie, a fost o reușită deplină pentru experiența mea artistică.

Cum doriți să fie personajele pe care le interpretați?

– Îmi plac mult rolurile străbătute de filonul sensibilității umane. Nu pot să mă apropii de niște eroi de carton concepuți în mod spectaculos, dar fără posibilități de fixare în realitate. Un erou trebuie să aibă nu numai calități, ci și defecte, nu numai reușite, ci și înfrângeri.

Ce pregătiți pentru stagiune viitoare?

– Rolul prințului Mîșkin din «Idiotul» lui Dostoievski având-o ca parteneră pe Ileana Stana Ionescu, actrița pe care publicul pietrean a avut posibilitatea să o aplaude an de an pe scena Teatrului Tineretului. Şi în premiera din stagiunea trecută am avut ca parteneră o actriță de la Piatra Neamț: Eugenia Dragomirescu cu care am interpretat două din rolurile principale ale trilogiei «Din jale se întrupează Electra» de Eugene O Neill.

Ce altfel de legături mai păstrați cu Piatra Neamț?

– Am fost de multe ori în acest oraș, dar, din păcate, nu am avut încă posibilitatea să mai joc într-un spectacol pe scena pietreană. Vara trecută am filmat «Frumoasele vacanțe» și am fost încântat de noua frumusețe a vechiului oraș. Peste câteva zile voi fi din nou în Piatra Neamț pentru a termina filmările la «Columna».

Ştiind că sunteți suporter al echipei de fotbal Progresul București, vă rog să-mi dați un pronostic obiectiv privind rezultatul unui eventual meci între Ceahlăul și Progresul în cadrul barajului pentru promovarea în divizia A.

– Doresc reușită echipei din Piatra Neamț, dar nu vreau ca aceasta să pericliteze situația Progresului. De aceea, sper ca FC Ceahlăul să joace un astfel de meci cu o altă echipă”. (Constantin Bostan, Ceahlăul, duminică, 2 iunie 1968)

Articolul precedentPrimarul de Bârgăuani în război cu ANI: „M-a reclamat un om de bine”
Articolul următorClienţii LIDL TÂRGU NEAMŢ, agasaţi de cerşetori