Ampla acţiune de verificare a autorizaţiilor de deţinere sau utilizare a armelor s-a încheiat, după aproape patru luni de controale la firmele nemţene de pază şi la asociaţiile de vânătoare din judeţ.
Lucrătorii de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Neamţ au derulat verificări încă din luna decembrie şi până la finele lunii martie, într-o acţiune organizată de IGPR la nivelul întregii ţări în vederea combaterii evenimentelor care apar atunci când nu este respectat regimul armelor şi muniţiilor de persoanele juridice care le deţin şi le folosesc. “Poliţiştii formaţiunilor arme, explozivi şi substanţe periculoase au verificat bonitatea judiciară a gestionarilor de arme şi muniţii, a modului de asigurare a securităţii armelor şi muniţiilor, precum şi existenţa fizică şi funcţionalitatea acestora. La acţiune, au participat şi poliţişti de la ordine publică, care au verificat documentele societăţilor, a avizelor de port armă, a existenţei şi eficienţei mijloacelor de protecţie mecano – fizice, precum şi a sistemelor de supraveghere şi alarmare”, se arată în comunicatul poliţiei.
Astfel, la nivel national, verificările au fost făcute la cele 1.918 persoane juridice aflate în evidenţe, dintre care 6 producători, 1.578 societăţi de pază, 20 de ateliere de reparat arme, 33 de poligoane, 56 de cluburi sportive şi 225 de unităţi culturale. În urma verificărilor, au fost retrase 82 autorizaţii de port şi folosire a armelor şi muniţiilor, 101 certificate de deţinător de arme neletale, ca măsuri faţă de încălcarea normelor în domeniu şi din cauza stării tehnice a armelor. De asemenea, 818 arme au fost ridicate de poliţişti, cele mai multe (614) urmând a fi casate, iar restul confiscate. În final, şapte persoane juridice au renunţat la a mai deţine arme. “La finalul acţiunii au mai rămas în evidenţe 1.728 de persoane juridice autorizate să deţină şi să folosească arme şi muniţii. În urma controalelor efectuate, au fost constatate 20 de infracţiuni, dintre care 7 pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi 13 pentru infracţiuni la Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, suspectate fiind 27 de persoane”, mai spun datele controlului.
Poliţiştii au aplicat 26 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 64.000 de lei şi au dat 43 de avertismente. Au fost constatate nereguli în 461 desituaţii, cele mai multe fiind legate de starea tehnică a armelor (306 cazuri), dar s-au depistate şi abateri privind legalitatea deţinerii de arme şi muniţii (13), modul de ţinere a evidenţei (20), asigurarea securităţii armelor şi muniţiilor (22) şi cu privire la personalul dotat cu arme şi muniţii (99). În mai mult de jumătate din aceste situaţii abaterile au fost remediate pe loc, dar pentru restul, mai grave, au fost date termene clare pentru intrarea în legalitate.