OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luni, la Galeriile “Lascăr Vorel” din Piatra Neamţ au avut loc două evenimente importante în lumea artiştilor plastici nemţeni: vernisajul expoziţiei retrospective anuale a filialei, ”Salonul de iarnă”, şi acordarea diplomei pentru titlul de “Artistul anului 2013” unuia dintre membrii care au obţinut sufragiile colegilor de breaslă la acest final de an. La ediţia din acest an a “Salonului de iarnă” expun pe simezele Galeriilor “Lascăr Vorel” peste 20 de artişti plastici nemţeni din toate localităţile importante ale judeţului şi din toate generaţiile, de la mai vârstnicii Gheorghe Vadana, Mihai Agape şi Mircea Ciacâru din Piatra Neamţ până la mai tinerii Ştefan Roşu din Bicaz sau Dumitru Mosor din Târgu Neamţ.

Anul acesta a fost unul fast pentru arta plastică nemţeană, cele câteva galerii din Piatra Neamţ şi din celelalte oraşe au găzduit peste 50 de expoziţii, cele mai multe dintre ele de anvergură naţională. Acest lucru a fost subliniat luni, la vernisaj, şi de scriitorul Lucian Strochi, în calitate de critic de artă, şi de artistul plastic Ştefan Potop, preşedintele Filialei Neamţ a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Premiul Filialei UAP Neamţ pentru activitatea din anul 2013 a fost acordat pictorului Dumitru Bezem, desemnarea lui fiind hotărâtă de către colegii de breaslă din filială. De altfel, Dumitru Bezem a fost în acest an artistul care a avut cele mai multe expoziţii personale şi a participate la peste zece din expoziţiile colective din Piatra Neamţ şi din ţară.

“Mă bucură această recunoaştere a confraţilor mei, iar acest premiu constituie pentru mine un imbold de a merge mai departe. Ziua de azi a început pentru mine destul de trist: eram dimineaţă în atelier, singur, ceilalţi plecaseră, şi încercam să îmi adun nişte idei pentru un nou tablou. Acum sunt fericit. Şi bucuros că fericirea o împart cu dumneavostră, cei de faţă. Un premiu nu te face mai talentat dar îţi dă un impuls de a continua ceea ce ai început. Pentru că cea de a treia cale în artă de care vorbea Confucius, cea a experienţei, nu poate fi aleasă decât prin muncă. O muncă ce ne obligă să luăm totul, de fiecare dată, de la capăt. Vă doresc sărbători fericite tuturor!”  – a declarat proaspătul premiat.

Dumitru Bezem este unul din cei mai prolifici pictori contemporani din Neamţ la această oră, cota valorică a tablourilor sale fiind din ce în ce mai ridicată. Despre lucrările acestui important artist, căruia îi suntem contemporani aici, sub poalele Pietricicăi, au scris mulţi critici de artă prestigioşi. «Dumitru Bezem, colorist impetuos şi locvace în ale cărui pânze am desluşit vibraţia unei nelinişti de tip expresionist», scria Mihai Ispir. Alt critic de artă, Valentin Ciucă, afirma: «În dialogurile sale cu natura, cu el însuşi, Dumitru Bezem îşi relevă structura colocvială. Interogaţia incită la confesiune, mai ales că pentru artist a întreba înseamnă a crede. Relaţia cu spaţiul se defineşte astfel într-o întreită perspectivă : fizică, cromatică, afectivă. Pictând locuri, de fapt le acordă nume ; iar numele conţin în sine eternitatea»

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nicolae SAVA