Festivalul Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț, ediția a XLVIII-a, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPIANISTUL DANIEL CIOBANU ȘI ORCHESTRA FILARMONICII DIN CHIȘINĂU DESCHID VACANȚELE MUZICALE

Festivalul Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț, ediția a XLVIII-a, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn organizarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, duminică, 2 iulie 2023, va avea loc concertul de deschidere al noii ediții a Festivalului Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț, manifestare aflată anul acesta la cea de a patruzeci și opta ediție. Adevărat brand cultural al ținutului Neamț, Festivalul va conține șapte seri magice cu recitaluri și concerte care se vor desfășura și anul acesta în Piața Turnului, începând cu ora 21:00. Vor fi, de asemenea, trei seri camerale (marți, miercuri și joi, 4-6 iulie) care vor avea loc în sala „Calistrat Hogaș” (ora 18:00) din cadrul Consiliului Județean Neamț.

Concertul simfonic care va deschide Festivalul îi va avea drept soliști pe pianiștii Daniel Ciobanu și Ioana Andreescu, muzicieni care vor urca pe scena Vacanțelor alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii „Serghei Lunchevici” Chișinău, Republica Moldova, la pupitrul dirijoral aflându-se Mihail Agafița.

Ediția curentă a Vacanțelor Muzicale beneficiază de finanțarea Consiliului Județean Neamț, a Ministerului Culturii. Partener al proiectului este Primăria municipiului Piatra-Neamț.

IOANA CRISTIANA ANDREESCU

Festivalul Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț, ediția a XLVIII-a, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Ioana Cristiana Andreescu

S-a născut în 2008, la București. În 2014, începe cursurile la Colegiul de artă „Carmen Sylva” din Ploiești, elevă a prof. Marilena Cochinescu. Începând cu 2021 își continuă studiile coordonate de prof. Anca Borcea.

În ultimii șase ani susține o bogată activitate competițională, obținând Marele Premiu la Concursul de muzică românească „Pro Piano” (2022). Premiul I la: Festivalul Internațional de Pian Online „Pro Piano“ (România) – 2020; Concursul internațional Lvov „Kawai Quarantine” (Ucraina) – 2020; Concursul de pian online pentru tineret din Europa „Euplayy”, München (Germania) – 2020; Concursul internațional de pian Smederevo (Serbia) – 2021; Concursul Internațional „Pro Piano” (2022); la Concursul Internațional „Frederic Chopin” Bacău (2022); la Concursul „Ambasadori culturali” Ploiești (2022); International Piano Competition „Great Piano Masters – Rudolf Kehrer” (2022); la „Franz Liszt Center International Piano Competition” (2022); la „WONDER KEYS” Piano Competition Köln (2022); la Concursul național „Margareta Sterian” Buzău (2023), la Concursul „Craiova Piano” (2023). Premiul II la Concursul Internațional Clara Schumann, Belgia) – 2021. Premiul III la Concursului Internațional de Pian „Grotrian-Steinweg“ Braunschweig (Germania) – 2017.

În ianuarie 2023, debutează ca pianist concertist la „Stadthalle Gifhorn”, Germania, iar în martie, la Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești, sub bagheta maestrului Ovidiu Bălan, interpretând Concertul pentru pian Nr. 1, de Felix Mendelssohn-Bartholdy.

În decursul anilor, a susținut recitaluri organizate de I.C.R. Bruxelles, „Klassik in der Klinik” -Germania, Fundația „Remember Enescu” – București, Muzeul „Paul Constantinescu” – Ploiești.

DANIEL CIOBANU

Festivalul Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț, ediția a XLVIII-a, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Daniel Ciobanu

A început studiul pianului la vârsta de nouă ani, la Piatra-Neamț, inițial cu Magdolna Cosma și Delia Bălan, ca mai apoi să continuie cu Mihaela Spiridon și Iulian Arcadi Trofin. De asemenea, la începutul studiilor sale, l-a avut ca îndrumător pe prof. Ionel Ceobanu.

Câștigând o bursă de studii în Scoția, și-a continuat pregătirea muzicală cu Graeme McNaught, Aaron Shorr și Petras Geniusas, absolvind astfel Conservatorul Regal din Scoția. Și-a completat studiile la Școala de Muzică „Alfred Cortot” din Paris, cu Marian Rybicki, și la Universitatea de Arte din Berlin, cu Pascal Devoyon și Markus Groh.

Daniel Ciobanu a obținut aprecierea publicului internațional câștigând, în 2017, Medalia de Argint la Concursul mondial „Arthur Rubinstein” din Tel-Aviv, Israel, alături de prestigiosul Premiu „Favoritul Publicului”. În urma acestora a avut apariții la „Carnegie Hall” din New York, „Elbphilharmonie” la Hamburg, „Gewandhaus” Leipzig și Festivalul „George Enescu” din București, pe lângă turnee și concerte în Japonia, China, Africa de Sud și Taiwan.

În mod frecvent s-a alăturat unor orchestra, precum: Orchestra de Cameră Israel și Orchestra Filarmonică Israel din Tel-Aviv; Orchestra Filarmonică „George Enescu” și Orchestra Națională Radio București; Orchestra Filarmonică din Maroc; Orchestra Națională Regală a Scoției; Orchestra Simfonică din Johanesburg, Africa de Sud; Orchestra Simfonică a Braziliei.

Daniel Ciobanu a fondat „Neamt Music Festival”, în 2017, la Piatra-Neamț, pentru a crea o platformă internațională nouă și puternică pentru tineri artiști. Festivalul prezintă atât un repertoriu clasic, cât și muzică jazz sau proiecte experimentale.

MIHAIL AGAFIȚA

Festivalul Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț, ediția a XLVIII-a, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Mihail Agafiţa

Născut în 1973 în Republica Moldova, Mihail Agafiţa studiază dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chişinău, absolvind apoi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa de dirijat al distinsului profesor Dumitru Goia sub a cărui îndrumare studiază ulterior ca masterand la cursul de studii aprofundate, specializarea Stilistică dirijorală-Dirijat orchestră. În anii 2005 –  2007 se perfecţionează la cursurile de măiestrie susţinute de reputatul dirijor Patrick Strub, organizate de Ambasada Germaniei la Chişinău.

Din 2004 deţine funcţia de Dirijor Permanent al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, iar din anul 2013 obţine prestigioasa poziţie de Prim-dirijor şi Director Artistic al Orchestrei Simfonice din cadrul aceleeaşi instituţii.

Între anii 2009 – 2013, este dirijor permanent al Filarmonicii „Transilvania” Cluj-Napoca.

Mihail Agafiţa participă la prestigioase festivaluri internaţionale de muzică, unde prestaţia sa dirijorală este întâmpinată cu entuziasm de public şi apreciată la superlativ de către mass-media.

Colaborează cu personalităţi de renume ale lumii muzicale.

Din anul 2010 Mihail Agafiţa devine membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova.

Repertoriul său impresionant conţine creaţii muzicale de diverse genuri şi stiluri de la preclasic la contemporan, printre care şi lucrări în primă audiţie.

În anul 2016, prin decret prezidenţial a fost desemnat cu cel mai înalt titlu onorific al Republicii Moldova în domeniul culturii – „Artist al Poporului”, pentru performanţe remarcabile și prestație scenică extraordinară.

Pentru merite deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei muzicale şi activitate concertistică intensă, prin decret prezidenţial (în anul 2010, Republica Moldova), dirijorului Mihail Agafiţa, i-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Artă”.

FILARMONICA NAŢIONALĂ „SERGHEI LUNCHEVICI” CHIȘINĂU

Festivalul Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț, ediția a XLVIII-a, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiColectiv emerit din Republica Moldova, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” a fost fondată în anul 1930. Pe parcursul activităţii sale a avut rolul de emisar al artei şi culturii, devenind, în timp, unul dintre amsamblurile de vârf din ţară.

Actualmente, Orchestra reuneşte un grup de peste optzeci de instrumentişti profesionişti, constituind un organism cu bogate tradiţii muzicale şi o activitate concertistică intensă.

Maeştrii Alexandr Klimov şi Pavel Bacinin au fost cei care au pus bazele acestui colectiv. În primii zece ani ai existenţei sale Orhestra a activat în Tiraspol, ulterior, în 1940, s-a mutat în Chişinău, fiind inclusă în componenţa Filarmonicii de Stat din Republica Moldova.

O perioadă îndelungată de timp (1953-1979) funcţia de dirijor-şef şi director artistic a fost deţiută de Timofei Gurtovoi. În următorii 15 ani conducerea artistică a colectivului a fost asigurată de către dirijorul Dumitru Goia.

Începând cu anul 2004 şi până în prezent, Orchestra este condusă de prim-dirijorul Mihail Agafiţa.

Repertoriul Orchestrei cuprinde cele mai reprezentative lucrări ale muzicii simfonice şi vocal-simfonice universale. Orchestra interpretează creaţii din diferite epoci şi în variate genuri stilsitice, abordând, în principal, muzica secolelor XVII-XXI. În acest context o deosebită importanţă se acordă interpretării opusurilor compozitorilor din Republica Moldova şi România: V. Zagorski, E. Lazarev, E. Doga, Gh. Ciobanu, Șt. Neaga, E. Coca, V. Poliakov, L. Gurov, S. Lobel, I. Macovei, T. Chiriac; G. Enescu, Şt. Niculescu, A. Vieru, A. Iorgulescu, D. Dediu, D. Rotaru, L. Dănceanu, M. Jora, M. Negrea, C. Ţăranu, T. Olah, V. Munteanu, A. Pop.

Articolul precedentActualizare. Educația în grevă. Miting în București, invitație la Guvern
Articolul următorProiect Ministerul Educației: echivalare probe orale la bacalaureat
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.