0:00

Festivalul internaţional de folclor „Ceahlăul”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* participă formaţii de folclor din şase ţări, Muntenegru, Turcia, Macedonia, Bulgaria, Grecia şi România;

* manifestarea va avea loc în patru oraşe: Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Bicaz şi Roznov;

* va fi alesă „Miss Festival”, cea mai frumoasă participantă, aceasta primind premiu o ie românească;

Mîine, de la ora 17, pe străzile municipiului Piatra Neamţ vor defila toate formaţiile participante la ediţia a 16-a a Festivalului internaţional de folclor „Ceahlăul”. Acesta va fi semnalul că cea mai importantă manifestare de folclor din judeţul Neamţ a început. Formaţiile participante la festival vor începe parada de la Colegiul tehnic „Cartianu”, urmând traseul bdul Traian – Muzeul de Istorie – Piaţa Ştefan cel Mare – Teatrul Tineretului – Turnul lui Ştefan. Pe platoul de la Curtea Domnească, la ora 19, va avea loc deschiderea oficială a festivalului şi un spectacol folcloric care va dura până târziu în noapte. În aceeaşi zi, la Piatra Neamţ va avea loc un simpozion şi o lansare de carte: „O viaţă închinată dansului popular – Gheorghe Rotariu”.

Aceeaşi paradă va avea loc în ziua următoare la Târgu Neamţ, de la ora 15, iar la ora 18 – un spectacol folcloric, urmând ca duminică, când se va serba şi Ziua Muntelui Ceahlău, participanţii la festival să le ofere turiştilor, la Durău, un spectacol folcloric, începând cu ora 15. Luni, 5 august, oraşul Bicaz se va bucura de spectacolul oferit de participanţii la festival. Aici, după parada portului tradiţional care va avea loc în centru, formaţiile participante vor oferi un spectacol la Clubul Cimentiştilor, de la ora 18. Marţi, participanţii se vor deplasa la Roznov, unde vor susţine o paradă de la ora 14, urmată de un spectacol, iar în seara aceleaşi zile, de la ora 19, pe platoul din faţa Casei de cultură din Piatra Neamţ, vor susţine spectacolul de gală al festivalului. La această ediţie participă formaţiile: „Iskra” din Muntenegru, „Havsa Beledizesi” din Turcia, „Kitka” din Macedonia, „Pautalia” din Bulgaria, „Agios Ioannis o Theologos” din Grecia, „Cununa Apusenilor” din Gilău, „Mara” din Sighetul Marmaţiei, „Dor” din Sarighiol de Deal, Tulcea, „Vadvirag” din Ciceu, Harghita şi „Floricică de la munte” din Piatra Neamţ.

„Spre deosebire de ediţiile trecute, la aceasta am programat, cu concursul primăriilor respective, parade ale portului popular şi spectacole cu toate formaţiile participante în patru oraşe ale judeţului, fiecare dintre acestea având repartizată una din zilele festivalului. Astfel, în cooperare cu autorităţile locale, am încercat să aducem spectacolul cât mai aproape de publicul din judeţ. Am dori să mulţumim şi pe această cale Consiliului Judeţean pentru sprijinul pe care ni-l dă pentru susţinerea unei asemenea manifestări de amploare, cu participare internaţională, dar şi primărilor celor patru oraşe şi comunei Ceahlău”, a ţinut să sublinieze directoarea instituţiei organizatoare, Centrul pentru cultură şi arte „Carmen Saeculare”, ec. Carmen Nastasă. Ea a mulţumit şi sponsorilor principali, Carpatina, Rifil, AMSolution, Perla Invest, Expo Carm şi partenerilor media. Tot ca noutate a acestei ediţii, aflăm că dintre participantele la festival se va alege cea mai frumoasă, ce va fi desemnată „Miss Festival”, şi care va fi răsplătită cu un premiu: o ie românească.

Nicolae SAVA

Festivalul internaţional de folclor „Ceahlăul”

Articolul precedentAjutoarele la încălzire, bătaie de cap pentru funcționari
Articolul următorPetrotub Roman vizează Liga a II-a din sezonul viitor