reclama autocenter

Guvernul vrea să stimuleze consumul prin reducerea cu până la 350 de lei a impozitului la persoanele cu venituri sub medie care obțin de la bancă restructurarea creditelor, cu prelungirea scadenței până la doi ani, se arată într-un proiect obținut de Mediafax. Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat în mai multe rânduri că Guvernul Ponta lucrează la un program de stimulare a consumului, care să susțină creșterea economică din acest an.

“Prezentul mecanism poate fi aplicat de instituțiile de credit persoane juridice române și sucursalele instituțiilor de credit, persoane juridice străine, instituțiile financiare nebancare persoane juridice române și sucursalele instituțiilor financiare străine, înscrise în Registrul general, denumite în continuare împrumutatori, care optează pentru restructurarea creditelor, potrivit condițiilor stabilite în normele interne și cu respectarea cerințelor prevăzute”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență.

Statul limitează, însă, accesul populației la un astfel de mecanism prin introducerea unui plafon privind venitul debitorului, care nu poate să depășească venitul net mediu pe economie. Restructurarea unui credit, în condițiile date, trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe cerințe. Prima dintre acestea le dă posibilitatea accesării doar celor care au credite fără întârzieri la plată sau cu întârzieri de cel mult 90 de zile. Operațiunea, se arată în proiect, trebuie să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate, dar nu cu mai mult de 500 lei ori echivalentul în lei aferent valutei în care a fost acordat ori la care este indexat creditul, a obligațiilor lunare de plată ale debitorului aferente creditului supus restructurării, pentru o perioadă de cel mult doi ani. Banca trebuie totodată să asigure prelungirea duratei inițiale a creditului cu perioada pentru care se diminueaza obligatiile de plata, adică cel mult doi ani. Guvernul va acorda persoanelor care primesc acest tip de restructurare un credit fiscal sub formă de reducere a impozitelor de plată cu cel mult 350 de lei. Nu se cunoaște încă cel mai important factor: de când va începe oficial să-și producă efectele această facilitate. (Mediafax)

Articolul precedentBugetul orașului Târgu-Neamț supus dezbaterii publice
Articolul următorNini și hoții