0:00

Fabricile de lactate cer TVA de 9%. Fermierii nu sunt încântaţi!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiIndustria de profil cere Finanţelor reducerea TVA la 9% pentru produsele lactate. În schimb, fermierii susţin că o astfel de măsură nu i-ar avantaja. Ba chiar ar ieşi în pierdere, câtă vreme pentru toate celelalte materii prime pe care le folosesc vor plăti TVA mare. Tocmai din cauza acestor neînţelegeri, laptele a rămas în afara listei alimentelor cu TVA de 9%, spune ministrul Finanţelor Darius Vâlcov. Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, nu exclude însă posibilitatea de a extinde cota redusă şi pentru alte produse.

Florin Platon creşte în ferma sa din Bistriţa Năsăud peste 100 de vaci. Laptele îl vinde la o fabrică din zonă, cu un leu şi 30 de bani litrul. Şi-a făcut calculele şi spune că prin reducerea TVA la 9 la sută nu îşi va mai putea acoperi costurile, relatează TVR1.

Producătorii din industria laptelui susţin că menţinerea TVA de 24 sau 20% pentru materie primă şi lactate va descuraja consumul acestor alimente. Va încuraja, în schimb, evaziunea fiscală şi concurenţa inegală între produsele româneşti şi cele din Uniunea Europeană.

Proiectul noului Cod Fiscal propune TVA de 9% pentru carne, peşte, legume şi fructe de anul viitor. Şi cota generală ar urma să scadă de la 24 la 20%. Măsurile s-ar putea aplica încă din acest an, dacă la buget se strâng venituri suficiente.

Comercianţii mizează şi ei pe reducerea TVA înainte de ultimele două luni ale acestui an, când au vârful de vânzări. O promisiune de care economiştii se îndoiesc. Finanţele iau în calcul ieftinirea alimentelor de baza cu 15% în urma reducerii TVA la 9 puncte procentuale. Dar şi reducerea evaziunii fiscale, în paralel cu creşterea consumului. (ZCH NEWS)

Articolul precedentBACĂU: Amenzi şi confiscări de material lemnos
Articolul următorNEAMŢ: UNPR, semnal important pentru PSD!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.