Pe repede înainte, ordinul privind evaluarea standardizată a elevilor – forma pilot, mai puțin cei din clasele terminale, a fost publicat aseară în Monitorul Oficial. Cu numărul 3.835 din 13 mai, acest normativ este însoțit de lista școlilor alese de Ministerul Educației, câte 7 pe județ.

Din Neamț au fost alese Liceul „Vasile Conta” Târgu-Neamț, Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Roman, Școala Gimnazială „Regina Maria” Bicaz, Liceul „Gheorghe Ruset Roznovanu” Roznov, Școala Gimnazială Nr. 1 Dochia, Școala Gimnazială Borlești și Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani. Deși liceul pedagogic era printre unitățile alese generic, alături de școli mari și mici de la oraș și de la țară, Colegiul Național „Gheorghe Asachi” Piatra-Neamț nu a fost inclus, deși este singurul din județ.

evaluare pilot neamt

Proiectul de ordin a fost trimis spre consultare zilele acestea și discutat în Comisia de Dialog Social ieri, 13 mai. Fără obiecțiuni sau observații, ordinul a fost publicat în forma inițială. Singura mențiune în plus este cea referitoare la faptul că Ministerul Educației și furnizorul testării colaborează gratuit. Aspectul referitor la programă este prevăzut la art. 3 al.2 și precizează că „testele pentru evaluarea standardizată la finalul anului școlar 2021-2022 sunt construite respectând programa școlară corespunzătoare fiecărei cllase/disciplină menționate la alin. (1)”.

Cert este că, în acest moment, așa cum stabilește ordinul 3.835, evaluarea standardizată se va susține de toți elevii, cu excepția celor din anii terminali. Elevi din clasele I-VII vor susține testarea la română și la matematică în perioada 30 mai – 10 iunie și cei din clasele IX-XI vor fi evaluați la română și disciplina obligatorie de bacalaureat (matematică sau istorie) în perioada 30 mai – 8 iunie. Inspectoratul școlar organizarea testarea digitală și, ca atare, instituția trebuie să asigure dispozitivele, conexiunea la internet și accesul la browserul web. Examenul durează 30 minute pentru elevii din învățământul primar și 60 de minute pentru restul elevilor.

Evaluarea standardizată pe baza răspunsurilor elevilor la cerințe se va face sub forma rapoartelor narative, nu prin notare, potrivit art. 6. „În urma evaluării standardizate la finalul anului școlar 2021 – 2022 sunt furnizate detalii despre întrebările/itemii la care elevul a răspuns și se generează rapoarte de narative de evaluare la finalul fiecărui test. Rapoartele narative de evaluare nu se transformă în calificative/note acordate elevilor și nu pot fi utilizate în vederea evaluării activității cadrelor didactice. Rapoartele narative de evaluare analizează în detaliu competențele elevilor, precizând nivelul de cunoștințe, astfel încât la nivelul Ministerului Educației să poată fi adoptate o serie de măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare”, prevede ordinul 3.835 al ME.

C.I.

Articolul precedentȘofer beat a ajuns cu mașina în pârâu. 3 persoane rănite
Articolul următorO femeie s-a aruncat în apele canalului Bistrița