0:00

Europarlamentare la comune Boghicea  și Borca, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La Boghicea, comună relativ nou înființată în Neamț, lucrurile au mers foarte bine pentru alianța PSD- UNPR- PC. Primarul Mihai Eugen, profesorul  care s-a zbătut pentru reînființarea comunei, aflat la cel de-al doilea mandat din partea PSD, a realizat ceea ce nu a reușit la nivel județean șeful său Ionel Arsene, adică să depășească pragul de 50 de procente.

În  Boghicea, comună mică și unde alegătorii pot fi mult mai ușor convinși, au votat 338 de oameni cu alianța din care face parte și primarul, restul voturilor fiind împărțite și împrăștiate. Puțin peste jumătatea lor – 168 – au ajuns la partidele mai mari (PDL- PMP- PNL), adică aproape 27% din electorat. Restul voturilor au mers spre Mircea Diaconu și restul lumii, semn că este o pâine de mâncat la prezidențiale pentru toată lumea. Ce este de remarcat, apropo de mobilizarea electoratului la vot, la europarlamentarele trecute, PSD plus PC luau semnificativ mai multe voturi, 465! Explicațiile pot veni din numărul de votanți care s-au prezentat la urne și din siguranța atingerii obiectivului trasat de partid. Experiența le-a demonstrat primarilor că nu este bine să facă scoruri foarte mari, pretențiile șefilor crescând proporțional, în timp ce populația scade sau pleacă la muncă în străinătate. Și este tot mai greu să stăpânești și să convingi comisiile electorale locale de necesitatea slujirii partidului, dacă nu din alt motiv, măcar de frică.

Borca reprezintă pe eșicherul administrației publice locale un caz aparte. Primarul Ovidiu Geo Niță a întrerupt șirul de mandate ale fostului primar Aleca și a găsit o comună cu mari probleme de infrastructură, afectată în mai multe rânduri de inundații. Aceste lucruri nu au cum să nu influențeze procesul electoral. Este mult mai greu să convingi să vină oamenii la vot când nu poți nici măcar să le promiți mare lucru. Chiar și în aceste condiții primarul de la UNPR a obținut un scor bun, de 48,90%, cu un număr de 646 votanți pentru alianța roșie.

Câteva lucruri sunt de remarcat. În primul rând numărul mare de voturi, peste 400, din care 140 de voturi pentru Mircea Diaconu, care nu sunt contabilizate la nici un mare partid și enorma diferență față de europarlamentarele din 2009 pentru PDL, care atunci obținea 904 de voturi, pentru ca acum să primească girul a fix 94 de cetățeni. Pierderea de 900 de voturi nu poate fi explicată, oricât ar vrea unii să spună asta doar prin activitatea primarului. În al doilea rând trebuie scoasă în evidență participarea la vot, mult mai redusă față de alegerile parlamentare, locale sau față chiar de ultimele alegeri europarlamentare. (V. BĂLĂNESCU)

Articolul precedentProfesorul Darie, transferat la Jilava
Articolul următorFirmele angajate de Apa Serv promit că se pun pe treabă