upu2

Înjură, dă cu pumnul și vomită. Acestea sunt simptomele unui pacient cu întâietate la Unitatea de Primiri Urgențe a oricărui spital. Pacienții sunt nevoiți să aștepte din cauza acestor specimene. Mai mult, medicii se luptă cu ei, iar totul se face cu „susținerea” financiară a spitalului. Simptomele sunt date de băutura alcoolică a cărei măsură mulți nu o cunosc. Nimeni nu i-a contorizat până acum, dar se pare că cei care beau peste limită sunt clienți vechi și nelipsiți de la ușa spitalelor. Un pacient din județul Neamț ne-a povestit că deși aștepta de ceva vreme să fie văzut de un medic de la UPU, acesta a fost privat de apariția unor bețivi care aveau contuzii la cap. „O fi având omul problema lui. Cine l-a pus să bea? E corect că eu a trebuit să aștept din cauza unui om inconștient?”, ne-a întrebat pacientul aflat pe holul spitalului.

“Nu avem unde să-i izolăm”

Medicii sunt nevoiți să aibă grijă de ei, în virtutea jurământului pe care l-au depus, dar și pentru a-i proteja pe ceilalți pacienți de incidente cu scandalagii beți.

„Cea mai mare problemă este aceea că nu avem un loc unde să-i izolăm. Ei vin cu diferite contuzii, politraumatisme. Din cauză că nu pot comunica cu noi este foarte dificil să-i tratăm. Nici nu-i putem lăsa în sala de așteptare pentru că nu știm cum se comportă. Nici cu cei agresivi nu este mai ușor. Nu e vorba de o întâietate a acestor pacienți. Nu înseamnă că dacă îi punem pe un pat îi și îngrijim imediat, doar că trebuie să-i ferim de ceilalți pacienți”, a spus Ina Dascălu, medic la UPU Neamț.

Unul din angajații de la UPU ne-a spus că zilele trecute, un grup de tineri care erau „băuți bine” au făcut scandal, au înjurat și au vrut să sară la bătaie. „A intervenit agentul de pază. Un altul a fost adus cu ambulanța la Urgențe și când a coborât din mașină a dat cu capul în geamul ușii, reușind să-l spargă. După ce s-a trezit din beție a plătit dauna”, a adăugat o asistentă de la UPU Neamț.

“Îi putem lăsa să moară?”

Din cauza pacienților cu îmbibație alcoolică, doctorii spun că se pierde mult timp, se consumă resurse și totul pe seama cazurilor care sunt în așteptare. Nici conducerea spitalului nu vede o soluție. „Într-adevăr, consumă fondurile spitalelor, ne pun activitatea în pericol, dar ce putem face. Îi putem lăsa să moară? Nu. Asta e situație. Ne confruntăm cu ea de ani de zile și, din păcate, numărul acestor oameni este în creștere. Aș vrea să-i pot pune să plătească din salariile lor, să li se oprească banii de la serviciu, dar mai rău este că mulți din cei care au probele cu băutura nu au nici loc de muncă. Spitalul este pentru oameni și nu putem face nicio diferență între pacienți”, a spus dr. Ioan Lazăr, managerul SJU Neamț.

2.000 de lei de beţiv

Că vin în urma unui accident rutier, că sunt victime sau fac victime, cei care se îmbată au întâietate la tratament pentru că băutura alcoolică nu e drog și dozele sunt stabilite de ocaua fiecăruia. Ce se întâmplă după, știu doar Dumnezeu, medicii și cei care suferă din cauza lor.

Propunerile legislative făcute în mai multe rânduri prin care se prevedea ca pacienții care ajung în stare de ebrietate la spital să plătească serviciile medicale nu a trecut niciodată de legislativ. În medie, pe „fundul” unui bețiv se cheltuie aproximativ 2.000 de lei pentru fiecare intervenție. Anual, în țară sunt tratați 50.000 de oameni care au probleme cu băutura alcoolică.

Marți, 23 iunie, 2 pacienți nemțeni cu etilism acut, au fost tratați la UPU a Spitalului Județean Neamț. Pacienta C.M., în vârstă de 19 ani, din localitatea Dragomirești a ajuns la spital cu traumatism cranio-cerebral. Tot pe fondul consumului de alcool, un bărbat de 56 de ani, din Războieni a ajuns cu același diagnostic. Ambii au fost tratați și sunt „bine-mersi” la domiciliu. Ca ei sunt mulți alții care vor călca pragul unității spitalicești. Important este ca pacienții „să-l înțeleagă” pe semenul lor chiar și atunci când nu este cazul.

 upu01

Marian TEODOROF

Articolul precedentCrimele tăcute din Sănătate
Articolul următorColac peste pupăză: Agenția de Integritate lovește la vârful Primăriei Girov