În seria măsurilor restrictive impuse de pandemie intră şi modalitatea în care se sacrifică şi se vând mieii pentru Paşte. Astfel, printr-o informare emisă de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor se stipulează: “sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA“.
Carnea de miel provenind din spaţii amenajate şi autorizate temporar, incluzând aici şi stânele sau gospodăriile proprii este “destinată direct consumatorului final, fiind interzisă comercializarea acesteia prin unitățile de comercializare cu amănuntul“.
Cu alte cuvinte, mieii sacrificaţi în gospodăriile proprii sau la stână nu pot fi vânduţi. Anul trecut s-a dat o derogare în acest sens, pentru o scurtă perioadă de timp.
Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 21 aprilie-1 mai, premergătoare Paștelui ortodox, între orele 07:00 – 17:00. Acestea trebuie să respecte condiţii stricte privind sănătatea animalelor şi siguranţa alimentară.
DSVSA Neamţ va intensifica controalele tematice pentru verificarea respectării condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animal și nonanimală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul: carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip supermarket, magazine alimentare, etc.
Mai multe detalii pe această temă găsiţi aici.
Angela Croitoru