0:00

Elevii, liber la drepturi și obligații, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Statutul Elevului a fost aprobat de către Comisia Juridică a Ministerului Educației Naționale, acesta fiind cel mai important document al Consiliului Național al Elevilor (CNE) care include drepturile și obligațiile tuturor elevilor din învățământul preuniversitar. Documentul este unul extrem de important, deoarece stă la baza elaborării Regulamentelor Interne de Organizare și Funcționare ale instituțiilor de învățământ preuniversitar.

Până în 24 iunie, elevii înmatriculați într-o formă de învățământ preuniversitar sunt așteptați să-și exprime opinia cu privire la acest document, prin adăugiri sau amendamente prin intermediul platformei educaționale Wedu.ro. Statutul Elevului a fost elaborat şi votat în unanimitate de către Adunarea Generală a CNE în luna aprilie 2013. Au urmat încercările de aprobare, însă, din anumite motive, aceasta a fost amânată, urmând o perioadă de revizuire.

Statutul Elevului cuprinde toate drepturile, libertăţile şi datoriile elevilor prevăzute de legile din România şi de legislaţia internaţională, precum și toate aspectele legate de activitatea școlară și extrașcolară a beneficiarilor actului educațional. Acceptul Comisiei Juridice reprezintă un pas important în finalizarea procesului de emitere a tuturor documentelor ce ţin de buna funcţionare şi implementare a Legii Educaţiei Naţionale, Statul Elevului Consiliul Naţional al Elevilor se bucură, în demersul său, de sprijinul Ministerul Educaţiei Naţionale, alături de Federaţia Sindicatelor Libere din Învățământ şi de Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, se arată într-un comunicat remis de Consiliul Naţional al Elevilor.

Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii îşi pot alege reprezentanţii pe baza principiului legitimităţii, pot formula puncte de vedere specifice lor şi pot elabora propuneri pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şcolare. Colegiul Naţional al Elevilor este structura care reprezintă în prezent peste 3.200.000 de elevi din România. (M. TEODOROF)

Articolul precedentNouă oameni îi cunună pe romașcani
Articolul următorZilele Orașului Târgu-Neamț 2013 au fost un kitsch