0:00

* recepția finală de la Maternitatea Spitalului Județean este condiționată de Ministerul Sănătății de rezolvarea problemelor constatate

O comisie de inspecție de la Ministerului Sănătății a ajuns ieri, 4 noiembrie, la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț pentru a face recepția finală la lucrările derulate acolo în urmă cu aproximativ 2 ani. Dr. Ioan Lazăr, managerul spitalului a însoțit echipa de la minister pe toată durata inspecției și așa a aflat că la Maternitate ar mai fi câteva lucruri de remediat. Inspectorii au constatat câteva nereguli, iar ca urmare a acestui lucru reprezentanții Spitalului Judeţean s-au ales cu un termen limită pentru rezolvarea problemelor.

Potrivit procesului verbal, încheiat după inspecția de ieri, observațiile care trebuie rezolvate, până în 15 noiembrie a.c., sunt următoarele: reglare funcționare instalație de ventilație la blocul operator; remedierea umidificatorului la blocul operator; remedierea UPS aferent blocului operator; repoziționare umidificator la dulapul de climatizare pentru terapie intensivă nou-născuți, pentru a putea permite schimbarea filtrelor; izolarea termică a conductelor pentru agentul termic de încălzire de la dulapul de climatizare pentru terapie intensivă nou-născuți; remediere electrovană cu 3 căi, la dulapul pentru terapie intensivă nou-născuți, montare cauciuc sau perii la ușile rezistente la foc. Dacă defecțiunile nu sunt remediate de constructorul care s-a ocupat de lucrările de modernizare de la Maternitate, potrivit dr. Ioan Lazăr, managerul spitalului, cheltuielile ar putea să se răsfrângă asupra bugetului unității medicale județene.

„Dacă nu se fac remedierile până la 15 noiembrie, riscăm să suportăm noi cheltuielile. N-avem ce face. Sunt probleme care trebuie reparate. Așa cum și acasă dacă ni se arde un bec nu chemăm în ajutor primăria, va trebui să găsim resursele pentru a repara cât mai curând neregulile de la Maternitate”, a spus dr. Lazăr.

Maternitatea a fost schimbată din temelii la sfârșitul lui 2011, prin lucrări de modernizare și dotarea cu echipamente medicale, care împreună au ajuns la aprope 5 milioane de euro. Cu 2,4 milioane de euro a contribuit Banca Mondială, restul cheltuielilor fiind acoperite de Guvernul României. În toamna anului trecut, s-a făcut inaugurarea oficială în prezența fostului ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu. Reamintim că, în urmă cu un an de zile, o altă echipă trimisă de Ministerul Sănătăâii a constatat nereguli la centrala de tratare a aerului și centrala de incendiu.

Marian TEODOROF

Articolul precedentAsfaltarea de toamnă rămâne pentru la primăvară
Articolul următorÎnalta Curte „cugetă” la libertatea lui Gheorghe Ştefan